Delphine en Bernard Arnault© AFP

Rijkste man ter wereld stoomt dochter Delphine klaar als opvolger: de perfectioniste die zelfs met de liniaal langskomt

Ze zit aan tafel met de designers. En ze gaat met een liniaal in de winkels kijken of de handtassen juist in de rekken staan. Delphine Arnault wil énkel perfectie. En dus vindt papa Bernard dat zij de juiste persoon is om vanaf volgende week zijn tweede grootste merk Dior te leiden. Volgt straks de volledige LVMH-groep?

Jan Claeys

LVMH is een met kristal bezette grabbelton van luxemerken. Louis Vuitton, Dior en Marc Jacobs voor wie van mooie kledij houdt. Tag Heuer en Hublot voor fans van iets moois om de pols. En voor de liefhebbers van champagne: Krug en Dom Pérignon, om er een paar te noemen.

Topman en rijkste mens op aarde Bernard Arnault zag de omzet in de meer dan 5.000 winkels van de groep in 2021 groeien naar 64 miljard euro. Hij is 73, en kan volgens zijn eigen aangepaste regels aanblijven tot zijn 80ste verjaardag. Dan zal hij zijn opvolger moeten aanduiden: één van zijn vijf kinderen. Oudste dochter Delphine lijkt met haar nieuwe functie in polepositie te liggen. Ze leerde de afgelopen jaren als vicepresident het absolute kroonjuweel Louis Vuitton van binnen en buiten kennen. Nu komt ze aan het hoofd van Dior, het tweede grootste merk van de luxegroep. De champagnes kent ze vast van op de familiefeestjes.

LEES OOK. Hoe de rijkste man ter wereld ruim de helft van zijn vermogen verloor (en dat niet de laatste van zijn zorgen is)

De familie Arnault, met vader Bernard in het midden en Delphine rechts van hem. Op de foto staan ook nog Helene, de vrouw van Arnault, links van Bernard en de kinderen Antoine (derde van rechts), Alexandre (uiterst links) en Frederic (tweede van links).© AFP

Ze staat altijd bovenaan de lijstjes van de “nepo-baby’s”. Kinderen die het fortuin en de zaakjes van papa of mama zomaar in de schoot geworpen krijgen. Toch is dat bij Delphine Arnault allerminst het geval. Uiteraard was er altijd luxe. Veel luxe. Maar er moesten ook resultaten zijn. Eerst in New York, waar ze het grootste deel van haar jeugd doorbracht. Helemaal anders dan het grauwe Roubaix, de Noord-Franse stad waar de familie Arnault vandaan komt. Papa Bernard verkaste met zijn gezin naar de States en investeerde er in de jaren 80, zonder veel succes. Maar hij stuurde zijn kinderen wel naar de beste scholen. Delphine studeerde af aan de London School of Economics: een prestigieus instituut waar ook John F. Kennedy en Ursula von der Leyen studeerden. En Mick Jagger.

Delphine Arnault© REUTERS

Dior

“Werk eerst maar ergens anders”, was na haar studies het devies. Twee jaar werkte Delphine bij consultingbureau McKinsey, voor ze ‘thuis’ aan de slag ging. Ze begon bij de holding Dior en was de jongste jaren vicepresident van vlaggenschip Louis Vuitton. En nu wordt ze dus CEO van modehuis Dior.

Haar dagen worden nog drukker, en ze weet dat daar een gevaar in sluipt. Haar eerste huwelijk, met Alessandro Vallarino Gancio van het gelijknamige wijnhuis in Italië, duurde maar vijf jaar. Intussen is ze samen met de Franse zakenman Xavier Niel. Van elkaars zakgeld hoeven ze niet te leven. Hij verdiende miljoenen in de telecombusiness en is een van de eigenaars van de toonaangevende krant Le Monde. Voor de leukigheid kocht hij de rechten op het liedje My Way/Comme d’habitude – onder meer bekend van Frank Sinatra en Claude François –, wat hem en de mede-eigenaars jaarlijks 1 miljoen euro opbrengt. Het koppel heeft twee kinderen: Elisa (10) en Joseph (6). “Combineren is moeilijk. Maar het lukt”, zegt ze. “Omdat er voor mij maar twee zaken zijn: mijn werk en mijn gezin. Alle vrije tijd gaat naar Xavier en de kinderen.”

LEES OOK. Vijf kinderen, één troon: familiestrijd voor opvolging luxekeizer kan losbarsten

Delphine Arnault en haar partner Xavier Niel.© AFP

Vrouwen

Met haar aanstelling helpt ze een van haar eigen ambities vooruit. Ze wil dat er tegen 2025 evenveel vrouwen als mannen in het management van de groep zitten. Meer nog: dat de helft van de CEO’s vrouwen zijn.

“Er is geen verschil tussen mannen en vrouwen in topfuncties”, zei ze daarover in een interview met de EDHEC-school in Parijs, waar ze ook studeerde. “Leiders hebben dezelfde gave: ze hebben een sterk strategisch inzicht, zijn ontzettend positief en heel open-minded. En vooral: ze tonen veel empathie naar zowel de medewerkers als de klanten.” Haar andere ambitie: een groener bedrijf worden. “Ook luxemerken moeten daarin volgen. We moeten nog meer werken met gerecycleerde materialen en het verpakkingsgewicht moet omlaag. En wie een product van ons koopt, die gebruikt dat sowieso héél lang.”

Perfectionistisch

Delphine Arnault staat erom bekend enorm perfectionistisch te zijn. Ze wil controle over alles en ze wil op niets inbinden. Binnen de groep staat ze bekend als de beste scout voor jong talent. Zij weet toppers te overtuigen om met LVMH in zee te gaan. Ze kan plots opduiken in de ateliers. Of die keer dat ze plots, om elf uur ’s avonds, in de winkel van Louis Vuitton op de Champs Elysées in Parijs stond. De etalagistes waren de laatste hand aan het leggen aan het nieuwe decor. Met een liniaal controleerde ze of de koffers en handtassen op de juiste plaats stonden.”

Met diezelfde liniaal gaat ze nu de lijnen uitzetten voor Dior. En als papa straks met pensioen gaat misschien voor de hele groep. De optie lijkt genomen. Al zullen haar vier broers – die ook allemaal topfuncties in het familiebedrijf bezetten – zich vermoedelijk niet zomaar laten passeren door ambitieuze Delphine.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER