Foto: WikiCommons

België geeft voor 93,8 miljoen extra militaire steun aan Oekraïne: "Grootste steunpakket ooit"

De federale regering stuurt voor 93,8 miljoen euro aan militaire hulp naar Oekraïne. Dat heeft ze bekendgemaakt op een persconferentie. Volgens premier Alexander De Croo gaat het om het grootste militaire steunpakket ooit aan Oekraïne, bovenop de 146 miljoen die al sinds het begin van de oorlog zijn toegekend. Daarnaast komt er ook een civiel steunpakket van 86 miljoen euro, waaronder 69 miljoen aan humanitaire hulp en 10,6 miljoen voor de heropbouw in het door oorlog geteisterde land.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) gaf iets meer details vrij over de hulp. Het gaat om onder meer luchtdoelraketten, anti-tankwapens, machinegeweren, granaten en munitie. Dat materieel komt voor een deel uit de voorraden van Defensie en is voor een deel aangekocht bij de Belgische wapenindustrie. Op de specifieke hoeveelheden aan geleverd materieel gaat Dedonder om veiligheidsredenen niet in. 

Alle mogelijke pistes worden bestudeerd voor leveringen in de toekomst

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS)

De minister had het ook over gepantserde jeeps en vrachtwagens die zullen worden geleverd. "Ik wil benadrukken dat deze voertuigen allemaal operationeel zijn, herstellingen hebben ondergaan of nog zullen ondergaan", aldus Dedonder. De militaire voertuigen die aan Oekraïne worden geleverd, zullen ook worden vervangen.

Tussen de regels geeft Dedonder te verstaan dat het wellicht hierbij niet blijft. "Alle mogelijke pistes worden bestudeerd voor leveringen in de toekomst, zowel intern (bij Defensie, red.) als in samenwerking met de industrie." Of het hier ook gaat over de enkele tientallen Leopard 1-tanks die bij een wapenhandelaar in Doornik staan, verduidelijkt de minister niet.

Heel Europa zal pas veilig zijn als Oekraïne veilig is

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit)

"Naast de militaire inspanning blijft het belangrijk dat we ook tegemoet komen aan de leniging van de humanitaire noden", vult minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) aan. Daarom komt er een hulppakket van 69 miljoen euro, met onder meer steun aan initiatieven van het Internationale Rode Kruis en vluchtelingenorganisaties en organisaties die zich inzetten bij heropbouwinitiatieven.

Gennez schuift drie prioriteiten naar voren: de onderwijsinfrastructuur in Oekraïne leefbaar houden, de basisgezondheidszorg op peil houden en de energie-infrastructuur operationeel houden. "We doen heel veel om de belangrijkste noden te lenigen. Dat is niet alleen onze morele verplichting, maar ook omdat heel Europa pas veilig zal zijn als Oekraïne veilig is en de Oekraïeners opnieuw veilig thuis kunnen zijn."

Deze oorlog is geen sprint maar een marathon

VRT-defensiespecialist Jens Franssen

"Voor Oekraïne is dit niet zo'n heel belangrijk pakket, toch niet als je bekijkt wat andere landen doen, zoals Duitsland, Frankrijk of Italië", analyseert onze defensiespecialist Jens Franssen in VRT NWS Live. "België doet wat het kán."

Franssen wijst op het belang van de militaire hulp die ons land ook levert, bijvoorbeeld bij het opvangen van gewonde militairen in onze ziekenhuizen. "Dat is minder sexy, maar het is ook belangrijk want deze oorlog is geen sprint maar een marathon."

BEKIJK - Wat levert België nu aan Oekraïne en doet het daarmee voldoende?

Videospeler inladen...

Meest gelezen