Doema, 2018.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Internationale waakhond chemische wapens bevestigt: Syrische regime gebruikte chloorgas in Douma

Het regime van president Bashar al-Assad is verantwoordelijk voor een aanval met chloorgas op de Syrische stad Douma in 2018. Dat is de conclusie van een nieuw rapport van de OPCW, de organisatie die het gebruik van chemische wapens onderzoekt. Door de internationale gemeenschap werd al langer aangenomen dat het Syrische regime schuldig is aan de gifgasaanval, maar de OPCW bevestigt dat nu voor de eerste keer.

Letterlijk zegt de OPCW (Organization for the Prohibition of Chemical Weapons, nvdr.), dat er "redelijke grond is om te geloven" dat de Syrische luchtmacht twee cilinders met chloorgas op Douma hebben gegooid. Die formulering is standaard voor wanneer de OPCW een bevestiging geeft. Met andere woorden: sterker kunnen ze het niet uitdrukken.

Bij de aanval op Douma vielen zeker 43 doden, tientallen anderen werden ook aangetast door het gifgas. Een eerste cilinder met chloorgas kwam neer op een woonblok, de tank scheurde, het gas kon zich snel verspreiden en zo ook veel slachtoffers maken. De tweede cilinder kwam neer op een ander gebouw, maar scheurde maar gedeeltelijk. Omstaanders ondervonden daarom ook schade door het gas, maar die was milder dan bij de eerste bom.

Een eerdere missie van de OPCW had al vastgesteld dat er inderdaad chloor was gebruikt bij de aanval op Douma. Er was toen ook geen bewijs dat de rebellen, waar het Syrische regime strijd tegen voerde, de mogelijkheid hadden om chemische wapens te maken. Dit rapport is dus het laatste stukje van de puzzel: namelijk dat het regime van Assad zelf schuldig is aan de aanval, iets wat het altijd ontkend heeft. In rapporten over andere aanvallen met chemische wapens, kwam de OPCW al tot gelijkaardige conclusies.

De onderzoekers hebben met tientallen getuigen gesproken, bloed- en urinestalen van overlevenden onderzocht, en ook bodemstalen en bouwmaterialen onder de loep genomen. Dat regime erkent overigens de autoriteit van de OPCW niet.

De OPCW zegt ook dat het andere theoriën over de aanval heeft onderzocht, ook de versie van Assad (en bondgenoot Rusland) dat de gifgasaanval in scène is gezet. Assad en Rusland maken zich nog altijd sterk dat de lichamen van ergens anders naar Douma verplaatst zijn en de chemische aanval is vervalst.

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn er sinds 2013 85 aanvallen met chemische wapens gebeurd in Syrië, en is de Syrische regering ook verantwoordelijk voor de meerderheid daarvan.

In een driedelige reeks onderzochten VRT NWS-journalisten Inge Vrancken en Rudi Vranckx het gebruik van chemische wapens in Syrië, bekijk de reeks op VRT MAX:

Meest gelezen