Nieuwe gasbeurs bij de Britten om prijsplafond EU te omzeilen

Intercontintal Exchange (ICE), de uitbater van de Europese gasbeurs, gaat een nieuw soortgelijk handelsplatform lanceren in het Verenigd Koninkrijk. Dit project maakt het mogelijk om het door de EU opgelegde prijsplafond te vermijden, en zou de maatregel zelfs contraproductief maken.

In het nieuws: ICE, dat onder andere het handelsplatform voor gascontracten in Amsterdam beheert (TTF; de referentie voor groothandelsprijzen in heel Europa), heeft plannen aangekondigd voor de lancering van een tweede dergelijk platform in Londen.

  • Het zou een “parallelle markt” zijn naast die van Amsterdam, zo bericht Reuters.
  • De lancering vindt plaats op 20 februari.

Maximumprijs omzeilen

Waar het op neerkomt: een manier om het prijsplafond te omzeilen.

  • Op 15 februari wordt het Europese prijsplafond voor gas van kracht. In principe wordt de prijs beperkt tot 180 euro per MWh, met bepaalde voorwaarden.
  • Zodra dit besluit was aangekondigd, begon het idee van een Brits alternatief om het plafond te omzeilen, opgang te maken.
  • Een “verzekeringsoptie” voor klanten, stelt Trabue Bland, vice-president van ICE’s futuresmarkt. “Het doel van ICE is de creatie van markten voor onze klanten om hun risico’s te beheren en wij zijn het aan onze klanten verplicht om oplossingen te bieden voor de problemen waarmee zij worden geconfronteerd.”

Het risico was er altijd: het tariefplafond als contraproductieve maatregel.

  • Met deze parallelle markt rijst de vraag naar het nut van de maximumprijs. In het geval dat de prijs in Amsterdam het plafond bereikt en moet worden beperkt, kunnen handelaren zich gewoon tot Londen wenden om de contracten tegen de hogere marktprijs te blijven verkopen. Klanten zouden gedwongen worden te volgen, omdat ze anders geen gas geleverd krijgen.
  • Het argument van de voorzieningszekerheid was het belangrijkste argument van de landen die tegen het plafond waren, voornamelijk Duitsland en Nederland.

Het detail: lage gasprijs, tegenwoordig.

  • Door de warme dagen van deze winter is de gasprijs sterk gedaald. Op het moment van schrijven wordt aardgas verhandeld aan 54 euro per MWh.
  • De levering van 2023 voor de komende winter deed specialisten vrezen dat de prijs opnieuw zou stijgen – omdat de bronnen dit jaar beperkter zullen zijn, aangezien er veel minder Russisch gas zal zijn.
  • Maar naarmate de winter vordert, zijn de Europese reserves in januari nog nooit zo vol geweest. Dit wijst erop dat de aanvoer wellicht minder verstoord is dan eerder werd gevreesd. Het is mogelijk dat de prijs niet omhoogschiet en het plafond bereikt wordt, maar dat moet de komende maanden nog blijken.

(lb/as)

Meer