Sluiting grootste Europese gasveld: “VS en Qatar kunnen daarvan profiteren”

Nederland is van plan om het grootste aardgasveld van Europa, het Groningenveld, tegen oktober 2023 te sluiten. Wat zijn de gevolgen daarvan voor de Europese energiebevoorrading? Business AM Radio vroeg het aan Moniek De Jong, post-doctoraal onderzoeker energiebeleid aan de UGent.


Het volledige interview met Moniek De Jong kan u hier beluisteren.


Waarom is dit belangrijk?

Tot vorig jaar importeerde de Europese Unie zo’n 40 procent van al zijn aardgas uit Rusland. Toen de invasie van Oekraïne begon, werden beleidsmakers echter wakker geschud. De EU moest nu opeens in sneltempo zijn afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen afbouwen. Daarvoor keek het onder andere naar Nederland als potentiële leverancier van gas.

Wat betekent de stop op de gaswinning in Groningen voor de gasbevoorrading in Europa?

“Door de sluiting van het grootste gasveld in Europa zal er minder gas in Europa worden geproduceerd. Nu is natuurlijk de productie op dat Groningse gasveld de afgelopen tien jaar redelijk verlaagd. Op het hoogtepunt ging dat om 54 miljard kubieke meter, en op het einde hadden we het dan nog maar over 5 miljard kubieke meter. Dat is echt een een significante daling. Dus deze sluiting is natuurlijk wel een verlies van zo’n 5 miljard kubieke meter aardgas. Maar er zijn genoeg andere gasvelden in Nederland en dan vooral in de Noordzee, waar wel nog productie blijft ontstaan. Maar an sich betekent het niet heel veel. Omdat die productie van het Groningenveld al redelijk teruggeschroefd was.”

We gaan dat dus ook niet meteen merken op onze energiefactuur, begrijp ik dan.

“Nee, inderdaad, het zal geen impact hebben op de energiefactuur. Dat is natuurlijk iets dat al tien jaar gepland stond, dat, inderdaad, die levering zou worden teruggedraaid. En Nederland is sindsdien op zoek naar andere gasvelden om dat eventueel op te vangen. Dus er zijn wel al nieuwe gasvelden aangeboord en die zijn natuurlijk niet zo groot als dat Groningenveld. Maar het Groningenveld liep sowieso al op het einde van de productie.

Er zit nog ongeveer 450 miljard kubieke meter aardgas in het veld. En dat zou, als het heel Europa zou moeten voorzien van gas, voor één jaar voldoende zijn. En als het de Russische gasvraag zou moeten opvangen, zouden we het over drie jaar hebben dat het maximaal, als alles eruit kan worden gehaald, zou kunnen leveren. Dus is het sowieso ook echt een kortetermijn-gasproducent nog, als het op volle capaciteit zou blijven functioneren.

Dat betekent niet dat de facturen nog gaan stijgen voor de mensen. Dat is allemaal al ingecalculeerd door de markt, dat deze de verlaging en sluiting eraan zat te komen.

Wie profiteert eigenlijk van de sluiting?

“Dan gaan we voornamelijk kijken naar LNG (vloeibaar gemaakt aardgas, red.), de producenten daarvan. Amerika en Qatar; die kunnen daarvan profiteren. Zij gaan dus inderdaad meer naar Nederland exporteren. Dat hebben we ook al gezien de afgelopen jaren, dat zij meer exporteren naar Nederland. Er is dan ook een LNG-terminal bij gekomen in het noorden van Nederland, eind vorig jaar nog.”

Afsluitend: ziet de Nederlandse schatkist hierdoor niet gigantisch veel inkomsten mislopen?

“In totaal heeft het de Nederlandse staten 430 miljard euro opgebracht in de afgelopen zestig jaar. Maar op de begroting van de Nederlandse regering was het aandeel van deze opbrengst al redelijk geslonken. Vorig jaar, bijvoorbeeld, was de opbrengst maar € 2,6 miljard. Da’s natuurlijk nog steeds een groot bedrag, maar dat gaat over 0.3% van de Nederlandse begroting en dus is dat zal niet echt een gigantische opbrengst meer. En daar zitten dus ook al die andere gasvelden bij inbegrepen, die Nederland heeft.”

(as)

Meer