Marc Van Ranst waarschuwt voor populair homeopathisch griepmiddel oscillococcinum.
Volledig scherm
PREMIUM
Marc Van Ranst waarschuwt voor populair homeopathisch griepmiddel oscillococcinum. © Photo News

Marc Van Ranst waarschuwt voor oscillococcinum: “Zuiver bedrog”

Het is volop griepseizoen en heel wat mensen grijpen naar het populaire homeopathisch middel oscillococcinum. “Zuiver bedrog”, waarschuwt viroloog Marc Van Ranst. Van Ranst en professor huisartsgeneeskunde Patrik Vankrunkelsven leggen uit wat het middel juist is en waarom het niet werkt.

27 reacties

  • WALTER WIELANDT

    1 jaar geleden
    een tas hete thee met een scheutje cognac ,,,het beste middel tegen griep en verkoudheid en handcontact vermijden niet vergeten !!!
  • Rene Spoelberghs

    1 jaar geleden
    Alle homeopathie is je reinste onzin. Dat staat als een paal boven water en is al herhaaldelijk onomstotelijk bewezen. Als het al "werkt", is het puur het placebo-effect. Mensen denken ook als ze beter worden, dat het aan dat middel ligt. Ze vergeten dat ze een immuunssysteem hebben dat constant vecht tegen virussen en bacterieën en dat we meestal gewoon vanzelf genezen, ook zonder enige medicatie. En inderdaad, verwar homeopathie niet met plantengeneeskunde. Twee compleet verschillende zaken.
  • Wesley Kenis

    1 jaar geleden
    En nu de hamvraag: als het dan toch bedrog is zo1ls hij beweert: wie heeft dan toestemming gegeven om het op de markt te brengen? Ahaj diezelfde kliek politiekers die niet vies zijn va´niet motto "als het niet helpt mag het wat opbrengen zeker"...
  • Johan Janssen

    1 jaar geleden
    Is inderdaad een boerenbedrog middel. Helpt gewoon geen fluit maar het schaad ook niet en meestal heb je niks nodig om te genezen.
  • Charles Friedrich

    1 jaar geleden
    Bij mij verdwijnen alle griep symptomen binnen de 24 uur met Oscillococcinum. Mr.Van Ranst is uiteraard vrij te denken wat hij wil.
  1. Dirk (61) kocht ‘Middel X’ voor als euthanasie aanvragen te moeilijk wordt. Toxicoloog waarschuwt: “Dit lijkt me niet zo pijnloos en vredig”
    PREMIUM

    Dirk (61) kocht ‘Middel X’ voor als euthanasie aanvragen te moeilijk wordt. Toxicoloog waarschuwt: “Dit lijkt me niet zo pijnloos en vredig”

    Zes zeventigers en een tachtiger staan in Nederland voor de rechter omdat ze honderden mensen ‘Middel X’ (*) bezorgd zouden hebben. Ook in België houden mensen het poeder achter de hand als alternatief voor een wettelijk geregelde euthanasie. “Het is als een brandpolis. Je hoopt dat je hem niet nodig zal hebben, maar het geeft een veilig gevoel dat je verzekerd bent”, getuigt Dirk (61), die het jaren geleden al online aankocht. Toxicoloog Jan Tytgat waarschuwt: “Er bestaat geen tegengif of medicijn.”
  2. Persoon die besmettingen met varkenslintworm in Lier veroorzaakte is geïdentificeerd

    Persoon die besmettin­gen met var­kenslint­worm in Lier veroorzaak­te is geïdentifi­ceerd

    Na uitgebreid en intensief brononderzoek heeft het Departement Zorg met zekerheid kunnen identificeren welke persoon de bron was voor besmettingen met varkenslintworm in basisschool Het Molentje in Lier. Het onderzoek heeft aangetoond dat de persoon al sinds de zomer van 2022 niet meer besmettelijk is en de varkenslintworm in het buitenland heeft opgedaan. Om de privacy van de persoon af te schermen, kan het Departement Zorg geen verdere details geven over hoe dit brononderzoek is verlopen.