Een kleine, onbeduidende capsule met een radioactieve stof is vermist geraakt in het westen van Australië.
Department of Fire and Emergency Services

Australië in de ban van een piepkleine, radioactieve én vermiste capsule

Een piepkleine, schijnbaar onbeduidende capsule van 6 op 8 millimeter veroorzaakt enige onrust in het westen van Australië. De capsule bevat een kleine hoeveelheid cesium-137, een radioactieve stof die gevaarlijk kan zijn. Iets dat je niet wil kwijtspelen, dus. En laat het nu net exact dat zijn wat er gebeurd is.

De autoriteiten in de deelstaat Western Australia verspreidden gisteren een radioactive substance risk, oftewel een waarschuwing voor een radioactieve stof. "Een capsule met een radioactieve substantie werd verloren tijdens het transport van het noorden van Newman naar het noordoosten van Perth", klinkt het. Het gaat om cesium-137, een radioactief element dat gebruikt wordt in de mijnbouw.

De capsule werd volgens de gegevens van de hulpdiensten op 10 januari ingepakt om verzonden te worden naar Perth voor reparatie. Het transport over de weg vertrok op 12 januari. Op 16 januari kwam het pakket met de capsule aan en werd het in een opslagruimte geplaatst. Toen men het op 25 januari wilde inspecteren, werd de verdwijning opgemerkt. Waarna de hulpdiensten op de hoogte werden gebracht.

De sites van vertrek en aankomst werden al grondig doorzocht. Momenteel probeert men de exacte route en alle stopplaatsen van het transport te bepalen, om het zoekgebied enigszins te verkleinen. Want dat is immens. Het transport volgde de ongeveer 1.400 kilometer lange weg tussen Newman en Perth. De waarschuwing geldt voor de regio's Pilbara, Midwest Gascoyne, Goldfields-Midlands en voor de hoofdstedelijke regio Perth.

Risico's

Het risico voor de algemene bevolking is laag, klinkt het, maar het is wel belangrijk om je bewust te zijn van de risico's. Het object geeft een "redelijke" hoeveelheid radioactieve straling af. "Als je de capsule dicht bij je lichaam bewaart, kan dat roodheid van de huid en brandwonden veroorzaken", zegt Andrew Robinson, hoofd van de gezondheidsdienst van Western Australia. Nog gevaarlijker wordt het als iemand onwetend de capsule vindt en meeneemt. 

Ze zouden kunnen denken dat het iets interessants is en het bewaren.

Andrew Robinson, hoofd van de gezondheidsdienst van de deelstaat Western Australia.

"Onze bezorgheid is dat iemand het opraapt en niet weet wat het is. Ze zouden kunnen denken dat het iets interessants is en het bewaren, in hun huis, in hun kamer, of ze geven het aan iemand anders. Als mensen lange tijd blootgesteld worden aan een constante dosis radioactieve straling, kunnen ze meer acute symptomen ervaren", zegt Robinson.

Er is een afbeelding van de capsule verspreid, en duidelijke richtlijnen wat je moet doen als je denkt de capsule te hebben gezien. "Blijf op minstens 5 meter afstand, raak het niet aan, stop het niet in een zak, leg het niet in je auto en contacteer de hulpdiensten." Wie de capsule toch aangeraakt zou hebben, wordt gevraagd onmiddellijk contact op te nemen met een arts.

BEKIJK - Hobbyist maakt (ongevaarlijke) 3D-print van de piepkleine capsule

Videospeler inladen...

Meest gelezen