© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Wie is Gyrano Kerk, de aanwinst van Antwerp? Gegroeid onder Erik ten Hag en “levensgevaarlijk in de grote ruimte”

De vervanger van Michael Frey luistert naar de naam Gyrano Kerk. Al is het geen één-op-één vervanging, want Kerk acteert vooral vanop de rechterflank. Antwerp huurt de 27-jarige Nederlander voor een half seizoen van Lokomotiv Moskou. Maar wie is de aanvaller die Cyriel Dessers op de bank hield bij FC Utrecht en er samenwerkte met huidig Manchester United-trainer Erik ten Hag?

Hannes Van Gael

LEES OOK. Eindelijk witte rook: Gyrano Kerk is de nieuwe aanvaller van Antwerp

De geboren Amsterdammer met Surinaamse roots kwam op zijn zestiende nog uit voor amateurclub Zeeburgia en trok in 2012 naar eersteklasser Utrecht. Een weekje na zijn zeventiende verjaardag mocht hij voor het eerst opdraven bij Jong Utrecht, dat toen nog uitkwam in de beloftencompetitie. Kerk bleef voornamelijk in de juniorencompetitie voetballen en moest voor zijn echte doorbraak wachten tot het seizoen 2014/15. Kerk maakte zijn debuut voor de hoofdmacht tegen Twente en stond een week later voor het eerst in de basis. Hij bedankte zijn trainer Rob Alflen voor het vertrouwen en scoorde de 1-0 tegen Go Ahead Eagles in een 2-3-nederlaag, zijn eerste profgoal.

Toen Kerk bij het eerste elftal kwam piepen was hij nog maar 17 jaar, maar stress kende hij blijkbaar niet. “Gyrano is een relaxte, rustige gozer, die niet snel gaat nadenken. Hij schiet ook niet snel in de stress. Hij is heel onbevangen. Een beetje op zijn Surinaams”, zo omschreef Alflen zijn jonge speler in De Telegraaf.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kerk (niet altijd) in het midden

Het bleef dat seizoen bij vier optredens en een jaartje later mocht hij matchritme gaan opdoen bij Helmond Sport in tweede klasse. Kerk speelde er alles en behaalde aardige statistieken: zeven goals en negen assists in 34 wedstrijden, telkens als rechtsbuiten. Een centrumspits pur sang haalt de Great Old dus niet in huis, wel een flankaanvaller die de goal weet staan én ook zijn plan kan trekken als spits.

Want alweer een seizoen later pendelde Kerk tussen de A-ploeg en Jong Utrecht. In de tweede seizoenshelft, we zijn intussen in 2017 beland, vormde hij onder coach Erik ten Hag een vast spitsenduo met huidig Dortmund-spits Sebastian Haller. Die laatste werd in de zomer verkocht en Cyriel Dessers kwam in zijn plaats. Dessers en Kerk begonnen als spitsentandem aan de partij, maar het was Kerk die in de laatste maanden van Ten Hag als Utrecht-coach vaker de voorkeur kreeg.

Dromen van Premier League

Ten Hag vertrok in december 2017 en Kerk verdween nooit meer uit de basis. Er was altijd buitenlandse interesse, onder meer van Anderlecht en Celtic, maar pas in 2021 had hij een transfer beet. Het was de Duitser Ralf Rangnick die hem als technisch directeur voor 7 miljoen euro naar Lokomotiv Moskou haalde.

Kerks droom was altijd de Premier League, maar het werd dus de Russische competitie. “Zijn manier van spelen zou prima in Engeland passen”, vertelde Ten Hag in 2020 (toen hij al Ajax-coach was) bij Voetbal International. “Ik denk dat hij nog beter tot zijn recht zou komen in Duitsland. Daar wordt veel meer countervoetbal gespeeld. Dat is hem op het lijf geschreven. In de grotere ruimtes is hij levensgevaarlijk.”

En als Antwerp dit seizoen iets bewezen heeft, dan is het wel dat het dodelijk is op de tegenaanval en in de grote ruimte. Maar een rasechte spits, een doublure voor Janssen, haalt het dus niet in huis. Kerk zal de concurrentie mogen aangaan met Balikwisha, Muja en Valencia. Of start hij tegen Anderlecht, terwijl Janssen een schorsing uitzit, meteen als spits in de basis?

MEER OVER Royal Antwerp FC