"De mol" won twee prijzen, die voor beste tv-programma en beste mediamoment.

Play 4 grote winnaar van nieuwe mediaprijzen Kastaars!, VRT wint drie juryprijzen

De commerciële zender Play 4 is de grote winnaar geworden bij de Kastaars!, de gloednieuwe Vlaamse mediaprijzen. Play 4 won de prijzen voor beste tv-programma, beste fictiereeks, mediapersoonlijkheid, mediamoment en deelnemer. VRT kaapte de drie prijzen van de jury weg. 

In een uitverkocht Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs zijn vanavond voor het eerst de Kastaars! uitgereikt. 

De Kastaars! in een notendop:

  • De Kastaars! zijn nieuwe Vlaamse mediaprijzen die de populairste mediagezichten, mediamomenten, tv- en radioprogramma’s en onlineformats bekronen van het afgelopen jaar. 
  • De prijsuitreiking wordt georganiseerd door de openbare omroep VRT, de commerciële mediagroepen DPG Media en Play Media en het Vlaamse streamingplatform Streamz
  • Er zijn acht publieksprijzen en drie juryprijzen. Bij de publieksprijzen selecteerde de jury tien genomineerden waarop het publiek kon stemmen. Er werd maar liefst 168.380 keer gestemd. Dat leidde tot vier genomineerden per categorie. De winnaars zijn vanavond bekendgemaakt tijdens een grote show in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs. 
  • De jury bestaat uit voorzitter Luc Appermont en Nora Gharib, Malin-Sarah Gozin, Yasmien Naciri, Goedele Liekens, Ingeborg Sergeant, Amir Bachrouri, Bert Geenen, Sam De Graeve en Tim Van Aelst.
  • Vanavond werd ook bekendgemaakt dat iemand maar één keer een Kastaar! kan winnen in een bepaalde categorie. Volgend jaar komt er een nieuwe editie met andere gezichten.
Dit zijn alle winnaars van de eerste editie van de Kastaars!

"De mol" wint twee Kastaars!

Play 4 spande tijdens de uitreiking de kroon met vijf Kastaars!. De zender won de prijs voor beste tv-programma met "De mol". "Bedankt iedereen om deze prijs te gunnen aan een programma dat bijna 25 jaar oud is", zei presentator Gilles De Coster. "Bedankt aan de zender Play 4 en aan Woestijnvis om dit programma terug te brengen. Het is een programma dat in Vlaanderen is geboren en ik denk dat iedereen in Vlaanderen dit programma graag heeft. Het is een eer om ervoor te werken."

"De mol" haalde het van tv-programma's als "The masked singer", "Down the road" en "James de musical". De onverwachte wending in "De mol" vorig jaar werd uitgeroepen tot beste mediamoment. Philippe, die de mol was, verliet het programma vroegtijdig wegens mentale problemen. Die moedige beslissing leverde hem veel respect op van de kijkers en nu ook een Kastaar!. 

James Cooke werd uitgeroepen tot mediapersoonlijkheid.

James Cooke, die vorig jaar "James de musical" en "Extreme makeover Vlaanderen" voor Play 4 presenteerde, won de prijs voor mediapersoonlijkheid. Hij klopte VRT-gezichten Tom Waes, Dieter Coppens en Fien Germijns. "Nonkels" van Play 4 ging aan de haal met de prijs voor beste fictiereeks. Andere genomineerden in deze categorie waren "Chantal", "Familie" en "Undercover".  

De allereerste award van de avond ging naar Bart Cannaerts, die de prijs kreeg voor beste deelnemer. Cannaerts nam deel aan “De allerslimste mens ter wereld” van Play 4 en werd er tweede na Danira Boukhriss Terkessidis. “Ik heb altijd gedacht dat deelnemen belangrijker was dan winnen, maar je kunt ook winnen door gewoon deel te nemen. Joepie!”, grapte hij.

Jelle De Beule, Rik Verheye en Emilie De Roo namen de Kastaar! voor "Nonkels" in ontvangst.

De juryprijzen

VRT moest zich tevreden stellen met drie prijzen van de jury. De reeks "Roomies" die uitgezonden werd op Eén en VRT MAX won de juryprijs die een uitzonderlijke productie in de kijker zet. "Het is Vlaamse fictie met internationale allure, maatschappelijk relevant, een creatieve splinterbom", zei juryvoorzitter Luc Appermont. 

BEKIJK - De eerste reactie van Bart Peeters en Gloria Monserez na de show:

Videospeler inladen...

De prijs voor doorbraak van het jaar ging naar ketnetwrapster Gloria Monserez. Zij was het afgelopen jaar ook in heel wat andere tv-programma's te zien, zoals "Hotel Romantiek" op VRT en "The Voice van Vlaanderen" op VTM. Vanaf morgen acteert ze ook in de nieuwe jongerenreeks "Liefdestips aan mezelf" op GoPlay. 

De carrièreprijs kende de jury toe aan presentator en zanger Bart Peeters. Peeters maakte in zijn jarenlange carrière vooral programma voor VRT, zoals "De droomfabriek", "Eurosong", "Het Peulengaleis", "Dag Sinterklaas", "Mag ik u kussen" en "Merci voor de muziek", maar hij werkte ook voor de commerciële zenders.

BEKIJK - Jonas Van Geel brengt een origineel overzicht van de carrière van Bart Peeters:

Videospeler inladen...

"Kroongetuigen" en Average Rob

Zender VTM kon geen prijzen voor programma's in de wacht slepen. Zusterzender Q Music haalde wel de prijs binnen voor beste radioprogramma voor "Maarten & Dorothee" en HLN scoorde een Kastaar! met de misdaadpodcast "Kroongetuigen", gebaseerd op de gelijknamige documentairereeks op VTM. Presentatrice Birgit Van Mol kondigde trots een vierde seizoen aan van de podcast. 

Average Rob was de enige mediafiguur die genomineerd was zonder grote zender of productiehuis achter zich. Hij won ook de prijs in de categorie beste online videoreeks, voor zijn video's waarin hij zich aan allerlei sportieve avonturen waagt. “Ik hoop te tonen dat je soms geen grote middelen nodig hebt om goede dingen te maken. Ik heb dit project ook gepitcht aan een zender en die heeft het geweigerd. Ik ben blij dat ik het zelf gedaan heb en ik wil alle creatievelingen aanmoedigen om te doen wat ze graag doen.”

De uitreiking van de Kastaars! ging gepaard met een show vol muziek. Een heel emotioneel optreden was dat van Hugo Sigal. Het was voor het eerst dat hij optrad zonder zijn partner Nicole Josy die bijna drie maanden geleden overleed. Tijdens het nummer werden ook beelden getoond van andere mediapersoonlijkheden die in 2022 overleden zijn.

BEKIJK - Hugo treedt voor het eerst op zonder Nicole:

Videospeler inladen...

De 11 winnaars op een rijtje

Publieksprijzen:
 
  • Deelnemer: Bart Cannaerts in "De allerslimste mens ter wereld" (Play 4)
  • Podcast: "De kroongetuigen" (HLN)
  • Online videoreeks: Average Rob
  • Mediamoment: Philippe verlaat "De mol" (Play 4)
  • Fictiereeks: "Nonkels" (Play 4)
  • Radioprogramma: "Maarten & Dorothee" (Q Music)
  • Televisieprogramma: "De mol" (Play 4)
  • Mediapersoonlijkheid: James Cooke (Play 4)
Juryprijzen:
 
  • Juryprijs: "Roomies" (Eén en VRT MAX)
  • Doorbraak van het jaar: Gloria Monserez (VRT)
  • Carrièreprijs: Bart Peeters (VRT)

Meest gelezen