© rr

5 redenen waarom je nú meteen een dutje moet doen!

Haasten, haasten, haasten. Ons leven wordt alsmaar jachtiger, tijd voor 8 uur slaap is er bijna niet, en een dutje lijkt vaak één van de grootste luxezaken ooit. En toch is het meer dan wenselijk om nu meteen op de zetel onder een dekentje te kruipen en zo’n 60 à 90 minuten te dutten. Waarom? Er zijn wel 5 goede redenen.

mige

1) Slaap kindje slaap

8 uur slaap, het lijkt een luxe waar we bijna nooit aan toekomen. En toch, wanneer je voldoende slaapt, kan je brein weer helemaal opladen. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt echter dat je je slaaptekort voor een groot deel kan opvangen door een powernap te houden overdag. Een dutje van 60 tot 90 minuten zorgt ervoor dat je brein weer evenveel opgeladen is, als na een volledige nacht slaap.

2) Een op-en-top romanticus

Wanneer je een nacht slecht geslapen hebt, heeft dat een directe invloed op je gedrag. Je gaat je veel defensiever en agressiever naar je buitenwereld opstellen, zo meent een studie aan de Rotterdamse School of Management te weten. Wanneer je dus even een dutje houdt, maakt dat je veel romantischer en liever naar je omgeving toe.

3) Bij de pinken

Wie zijn wij om NASA tegen te spreken. Zij ontdekten dat hun ruimtereizigers veel alerter zijn wanneer ze een dutje van 60 minuten houden. Bovendien bleven de piloten veel langer gefocust. Let wel dat je niet te lang slaapt: een ‘dutje’ van meerdere uren maakt je net minder alert.

4) Werken maar!

Spaans onderzoek wijst uit dat een dutje tijdens de middag je productiviteit verhoogt. Hallo siësta!

5) Gezond voor je hart

Mensen die regelmatig een dutje inlassen, zagen hun bloeddruk met gemiddeld 5% dalen. En een lagere bloeddruk betekent ook een gezondere hartsituatie. Bovendien hebben mensen die al eens een dutje houden, minder last van stress, wat zijn beurt opnieuw positief voor de hartconditie is, zo blijkt uit een Grieks onderzoek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer