“Belgische overheid heeft nog niet begrepen dat na kapitaal nu ook arbeid vluchtig is geworden”

“Vroeger was kapitaal vluchtiger, maar arbeid was zeer lokaal. Vandaag is kapitaal vluchtig en is arbeid ook vluchtig. En als je die twee combineert, ja, dan kan je eigenlijk gelijk waar ter wereld en zeker in technologie een bedrijf opzetten.” Dat zegt de Vlaamse ondernemer Jurgen Ingels in The Preview, een negendelige radioreeks waarin Lisbeth Imbo iedere maandag in gesprek gaat met gerenommeerde Vlaamse CEO’s.

Waarom is dit belangrijk?

Nadat arbeid lange tijd lokaal was, heeft de digitalisering ervoor gezorgd dat die net als kapitaal nu ook vluchtig is. De Belgische overheid lijkt dit - in tegenstelling tot investeerders en start-ups - nog niet te hebben begrepen. De digitalisering van alles - van kapitaal tot arbeid - zal de wereld de komende decennia aanzienlijk veranderen.

“Als 100 procent het einddoel is, dan denk ik dat we nu op 0,1 procent van digitalisering staan”

In het nieuws. In The Preview ging Jurgen Ingels dieper in op het onzekere bedrijfsklimaat dat door de overheid wordt geschapen, dit keer weer door de wijzigingen in de regeling rond de auteursrechten.

  • “Ik kan vandaag een technologiebedrijf opzetten, waaraan drieëntwintig verschillende nationaliteiten deelnemen. Allemaal verspreid. En dat werkt perfect omdat de technologie het toelaat om die mensen te laten samenwerken.”
  • “Dat is iets waar de overheid absoluut geen rekening mee houdt. Die denkt van oké, in het oude patroon is geld misschien vluchtig, maar arbeid is lokaal. Vergeet dat. Arbeid is absoluut niet meer lokaal. In productie uiteraard wel, omdat men daar moet produceren.”
  • “Er is ooit gezegd dat ‘software will be eating the world‘. Dat is ook zo. Ik bedoel, we staan nog maar aan ’t begin. Als 100 procent het einddoel is, dan denk ik dat we nu op 0,1 procent van digitalisering staan. Alles wat gebeurt rond AI, dat is nog maar het begin. […] Ik denk dat dat fundamenteel de manier van werken, de manier van opereren, de manier van dat bedrijven fundamenteel zal veranderen.”

(Lees verder onder de video)

De auteursrechten

De essentie: Ingels verwees in dat verband naar de recente wijzigingen door de Vivaldi-coalitie aangebracht aan de auteursrechtenregeling. Daarover werd zo pover gecommuniceerd dat uiteindelijk iedereen in verwarring achterbleef.

Waar gaat het over? De regering wil met de wijziging van auteursrechten voorkomen dat verschillende beroepsmensen, zoals advocaten en architecten, misbruik maken van het fiscaal gunstige regime. Onduidelijkheid over welke groepen uit de boot zouden vallen, zorgde voor een verhitte discussie in de Kamer.

  • Ingels: “Het probleem dat ik wel wat heb met België is dat men heel vaak bepaalde dingen doet inzake belastingen. Men zet dat dan op ten goede en na drie, vier jaar, wanneer men ziet dat dit heel goed werkt, men zegt dat het een vetpot wordt, waar we geld kunnen halen en men dan de regels gaat veranderen. […] Wie business doet, heeft vooral een kader nodig, dat ook duidelijk is en dan niet om de vijf botten verandert. En in België is er dikwijls de neiging om dat te veranderen. Ze gaan dan bijvoorbeeld een meerwaardebelasting innen van 10 procent. Maar dan wordt het al snel 15 procent, 20 procent en dan 30 procent. En ja, op die manier prijzen ze zich eigenlijk uit de markt. En dat is eigenlijk wel jammer.”

(kg)

Meer