© JTh

Derde aanslag in twee weken tijd in Eisdens drugsmilieu: “Ik zag twee mannen vluchten”

Maasmechelen -

Parket en politie zijn op zoek naar de daders van een aanslag zaterdagochtend op de Bevrijdingslaan in Eisden Tuinwijk. Een stal achter een huis werd er opgeblazen. De daders lieten een duidelijke boodschap achter: ‘Wie praat die gaat xx’. In het huis woont de 19-jarige jongeman die het weekend voordien een aanslag pleegde in Brasschaat.

Jos Thomassen

Een rustige buurt in de Eisdense Tuinwijk in het verlengde van winkelstraat Pauwengraaf, recht tegenover de Provinciale Technische School. Daar werden de bewoners van een traditionele woonblok in de Eisdense cité zaterdagochtend opgeschrikt door een bomaanslag. Het getroffen huis maakt deel uit van een vierblok, met enkel voordeuren voor de middenste twee huizen. De zijwoningen hebben de voordeur aan de zijkant. Het getroffen huis is het tweede in de rij van vier. Aan de achterzijde, enkel te bereiken via de zijkant van de woonblok, lieten de daders een boodschap achter vooraleer een springtuig te laten ontploffen.

LEES MEER. Politie zoekt getuigen van aanslagen in Maasmechelen: “Bom is zelfgemaakt springtuig met vuurwerk”.

Knal

“Plots hoorden we een enorme knal. Ik trok meteen de gordijnen open en zag langs de straatzijde twee mannen vluchten. Eentje droeg een masker, de andere was ook in het zwart gekleed. Ze liepen weg richting station, naar de Burgemeester Dextersstraat”, getuigt een buurvrouw. Haar zoon verwittigde meteen de hulpdiensten. Nadien volgden nog enkele knallen. “Wellicht van spullen die in het berghok lagen.”

De brandweer was snel ter plaatse en kon het vuur bereiken via de tuinen van de achterliggende huizen op de Louis Mercierlaan. Later kwam DOVO ter plaatse voor een sporenonderzoek. Ook het parket stapte af in Eisden.

© JTh

Aanslag Brasschaat

Het getroffen pand is het huis van de vader wiens 19-jarige zoon verleden weekend samen met zijn Nederlandse vriendin een bom gooide naar een handelspand in het Antwerpse Brasschaat. Zij zitten intussen in de cel. “Onze buurman was gelukkig niet thuis. Hij woont hier alleen met zijn zoon. De moeder en haar dochter wonen elders, maar het gezin leeft nog in goede verstandhouding. Fijne, zachte, sympathieke mensen”, omschrijft de buur het gezin.

“Dit is de eerste en hopelijk ook de laatste keer dat we zoiets meemaken”, besluiten de buren. Anderen willen dit nog kwijt. “Wat erg. De vader zou binnenkort met pensioen gaan en nu dit. Het zal je maar gebeuren.”

LEES MEER. Maasmechelaar (19) en Nederlandse (18) aangehouden voor aanslag op kantoorgebouw in Brasschaat.

Onderzoek

Burgemeester Raf Terwingen (cd&v) zegt ook dat deze derde aanslag in twee weken in zijn gemeente een afrekening in het milieu is. “De gerechtelijke diensten zijn nu bevoegd in dit dossier. De federale politie en het parket zijn aan zet”, aldus de burgemeester. “Ik heb vertrouwen in het onderzoek. Het is duidelijk dat de juiste mensen zijn opgepakt”.

Twee weken geleden was er zaterdagnacht een aanslag met een Cobraspringtuig in de inkomhal van een appartementsblok in Op De Duif, in de nabijheid van de Rijksweg in het centrum van Maasmechelen. Daar werd een achttienjarige jongeman geviseerd die bij zijn opa inwoont. Twee dagen later werd het huis van de moeder van N. geviseerd met een Cobraspringtuig. Dat was ook op de Bevrijdingslaan, iets verder richting het bos en in de buurt van het voormalige station van Eisden. De drie zaken zouden met elkaar verband houden.

LEES MEER. Zware ontploffing met bedreiging in inkomhal flatgebouw Maasmechelen: “Enorme knal en rook”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer