Schilderij van Antoon Van Dyck dat gevonden werd in schuur in New York geveild voor 3,1 miljoen dollar

Een herontdekt schilderij van de Vlaamse barokschilder Antoon Van Dyck is in New York geveild voor 3,1 miljoen dollar (2,85 miljoen euro). Het schilderij werd eind vorige eeuw gevonden door een kunstverzamelaar in een schuur in de staat New York. Hij kocht het werk aan voor 600 dollar. Later werd het officieel erkend als een Van Dyck. 

Antoon Van Dyck maakte het schilderij vermoedelijk tussen 1615 en 1618. Het is een studie voor "Heilige Hieronymus", een werk dat nu in het bezit is van het Nederlandse museum Boijmans van Beuningen. De studie beeldt een naakte oudere man af die op een stoel zit. 

Volgens veilinghuis Sotheby's is het werk om twee redenen bijzonder. Het is een van de twee grote studies die Van Dyck schilderde naar levend model en het dateert uit de periode dat hij als jonge kunstenaar samenwerkte met Peter Paul Rubens in Antwerpen.

Het is ook nog niet zolang bekend dat het schilderij bestaat. Het werd ontdekt door Albert B. Roberts een verzamelaar van verloren stukken. "Hij omschreef zijn collectie als een weeshuis voor verloren kunst die geleden had onder verwaarlozing", zegt Sotheby's. Roberts kocht het schilderij voor 600 dollar. Later erkende kunsthistorica Susan J. Barnes het officieel als een Van Dyck. 

De overeenkomsten tussen de studie en het uiteindelijke schilderij van de heilige Hieronymus zijn onmiskenbaar. De spieren op de twee werken zijn op dezelfde manier geschilderd en de rechterarm is bijna identiek gepositioneerd. De man op de studie kijkt meer naar rechts. Daaruit leiden kenners af dat Van Dyck het werk niet maakte als een sjabloon voor het uiteindelijke schilderij, maar als een studie om de menselijke anatomie te doorgronden en overtuigend weer te geven in de ruimte. 

Het schilderij wordt geveild door de erfgenamen van Roberts. Een deel van de opbrengst gaat naar de Albert B. Roberts Foundation, die financiële ondersteuning geeft aan kunstenaars en andere goede doelen.

Meest gelezen