“Brandweermannen konden haar net niet grijpen”: Imane (25) was na het werk onderweg naar huis, toen getuigen het ongeluk zagen gebeuren

Er rest geen hoop meer om Imane (25) levend terug te vinden. De jonge vrouw belandde zaterdagnacht in het Vlaams-Brabantse Zemst met haar fiets in de Zenne. De brandweer was zeer snel ter plaatse, zag haar lichaam zelfs drijven, maar kwam net te laat om haar te redden. “Twee brandweermannen sprongen in het water, maar konden haar net niet grijpen.”

Pieter Huyberechts, Dimitri Berlanger en Dirk Coosemans

Pikdonker en ijskoud was het zaterdagnacht op het jaagpad langs de Zenne. Imane (25) fietste er, zoals wel vaker, huiswaarts na het werk. Ze werkte volgens onze informatie in een restaurant in Mechelen. Na middernacht sprong ze op haar fiets richting ouderlijk huis in Eppegem, deelgemeente van Zemst. Ter hoogte van jeugdhuis Tramalant verloor ze op het jaagpad om een onduidelijke reden de controle over haar fiets. De oevers van de Zenne zijn er zeer steil en metersdiep. Daar uit het water kruipen is haast onmogelijk.

Haast meteen ter plaatse

Ondanks het late uur zagen twee ooggetuigen het allemaal gebeuren. Ze begonnen langs het jaagpad te schreeuwen en alarmeerden meteen de hulpdiensten. Maar de jonge vrouw zelf uit het water proberen te halen, was onbegonnen werk.

Amper een kwartier later al maakten duikers van de brandweer zich klaar om de jonge vrouw te komen redden. Brandweerlui zagen wat later, ter hoogte van het voetbalveld van FC Zemst, haar lichaam in de Zenne drijven.

Op deze plek in Zemst kon de brandweer haar aanvankelijk lokaliseren.

Bij een brug over de Zenne kregen de duikers instructies om enkele honderden meters verder, aan een openstaande sluis, in het water te springen om een ultieme reddingspoging te ondernemen. Het was wellicht de laatste kans, beseften ze. “Twee brandweermannen zijn effectief in het water gegaan in de hoop haar lichaam in de felle stroming te grijpen en op het droge te brengen. Dat is helaas op het nippertje niet gelukt”, zegt Alain Remue van de Cel Vermiste Personen.

Wat verder, richting Hombeek, Leest en nog verder richting de Rupel in Boom, begint de Zenne meer en meer te meanderen. Het lichaam van de jonge vrouw verdween onder water en dus ook uit het zicht van de hulpdiensten. Met drones over de Zenne probeerden ze tot 5 uur ’s ochtends om de vrouw alsnog te vinden, maar hun inspanningen leverden niets op.

Korps onder de indruk

De interventie maakt een diepe indruk op het brandweerkorps. Ook al is lang niet duidelijk of de jonge vrouw na haar val nog lang heeft geleefd, binnen het korps leeft de gedachte dat er misschien nog een kleine kans was om haar eventueel te kunnen reanimeren. Voor de betrokken collega’s, horen we, is er psychologische bijstand voorzien.

Alain Remue, hoofd van de Cel Vermiste Personen, overlegt met de piloten, net voor de nieuwe zoektocht over de Zenne.

Zondag hervatten de zoekacties en kwam een helikopter van de federale politie de brandweer ondersteunen. “We hebben het hele traject van Zemst tot aan de Rupel in Boom afgespeurd”, zegt Remue. Door de lage waterstand en het heldere weer kon het hele stuk van de Zenne doorzocht worden. Kilometerslang.” Het lichaam van de jonge vrouw vonden ze niet. De vrees bestaat dat haar lichaam intussen nog veel verder is afgedreven.

Ambulance naar moeder

Haar familie beleeft intussen een nachtmerrie, nadat haar zus zondagmiddag alarm sloeg toen duidelijk werd dat ze helemaal niet was thuisgekomen en ook haar gsm uit leek te staan.

Moeder Hajiba gaf aan helemaal van de kaart te zijn. Zondagavond werd ze ook fysiek onwel, waarna een ambulance ter plaatse moest komen. Volgens onze informatie moest ze finaal niet naar het ziekenhuis overgebracht worden.

(Lees verder onder de kaart)

Imanes broer Youcef schreef zondag op sociale media de frustratie van zich af. Hij vindt, net als veel buurtbewoners, dat er een afsluiting langs dat gevaarlijk stuk van de Zenne moest staan. Hij begrijpt ook niet waarom de brandweer in de vroege ochtend stopte met zoeken, schrijft hij. Het zijn frustraties van een familielid dat beseft dat de kans dat zijn zus nog levend opduikt haast onbestaande is. Ook Remue, decennialang ervaring op dat vlak op de teller, predikt op dat vlak realisme. Het water is ijskoud en de jonge vrouw was al zeker niet meer bij bewustzijn toen brandweermannen haar zagen drijven.

Wachten op slecht nieuws

Er rest nog weinig anders dan de toevallige vondst van haar lichaam. De komende dagen zal de Cel Vermiste Personen proberen bestuderen tot waar haar lichaam intussen kan zijn afgedreven. Een snelle vondst zoals eerder op de dag, in Merksem, lijkt intussen uitgesloten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer