Drie luiaards overleden nadat ze 24 uur in ijskoud, stilstaand vliegtuig op luchthaven van Luik moesten blijven zitten

Op de luchthaven van Luik zijn op zaterdag 21 januari drie luiaards overleden, nadat ze urenlang in een ijskoud vliegtuig zaten. Dat meldt Sudinfo. De Waalse minister van Dierenwelzijn onderzoekt de zaak. In eerste instantie werd er gesproken van beren, maar die informatie bleek niet correct.

jvh
Bron: BELGA

Het vliegtuig van een Qatarese luchtvaartmaatschappij – met aan boord onder andere negen luiaards – landde op zaterdag 21 januari vanuit Peru vroeg in de ochtend op de luchthaven in Bierset. De dieren zouden vanuit Luik overgebracht worden naar Indonesië, maar de lading van het toestel kon niet gelost worden door de sneeuwval die de Luikse regio teisterde.

De dieren bleven daarom urenlang in het ijskoude vliegtuig zitten, terwijl ze normaliter leven bij temperaturen van zo’n 20 tot 25 graden Celsius. Pas zondag in de vroege middag werd het vliegtuig gelost, en werd vastgesteld dat drie luiaards de koude niet overleefd hadden.

In eerste instantie werd maandagochtend meegedeeld dat er afgelopen zaterdag drie lippenberen overleden waren na het transport vanuit Peru. Maar Waals minister van Dierenwelzijn Céline Tellier (Ecolo) moest die info later op de dag rechtzetten. De dieren in kwestie waren geen beren, maar wel luiaards.

Naar elkaar wijzen

Volgens Sudinfo wijzen alle betrokkenen inmiddels met de beschuldigende vinger naar elkaar: de luchtvaartmaatschappij, de dienst verantwoordelijk voor het lossen en de luchthaven. Er zou momenteel een onderzoek uitgevoerd worden om de verantwoordelijkheden vast te stellen.

De Waalse minister van Dierenwelzijn Céline Tellier overweegt alvast sancties, liet ze maandag weten. Ze wil volledige klaarheid scheppen rond de dood van de dieren. Dat zei ze bij radiozender Bel-RTL. Ook de luchthaven voert een onderzoek, dat de minister zal opvragen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER