Direct naar artikelinhoud
NieuwsUpdate

Drie luiaards sterven van de kou in vliegtuig op luchthaven van Luik, Waals minister wil straffen na onderzoek

Drie luiaards sterven van de kou in vliegtuig op luchthaven van Luik, Waals minister wil straffen na onderzoek
Beeld Getty Images/500px

Op de luchthaven van Luik zijn drie luiaards gestorven in een vliegtuig dat vaststond door het winterweer. Aanvankelijk was er in de kranten van Sudinfo sprake van lippenberen, maar dat bleek om een verkeerde vertaling te gaan. Waals minister van Dierenwelzijn Céline Tellier (Ecolo) zette die fout in de loop van de dag recht en belooft straffen voor wie schuldig is aan de dood van de dieren.

, en

De feiten dateren van het weekend van 21 januari, maar raakten nu pas bekend. De luchthaven van Luik in Bierset was toen helemaal verlamd door hevige sneeuwval en ijs.

De luiaards zaten in een toestel van een bedrijf uit Qatar, dat op zaterdagmorgen in alle vroegte landde. Omdat de luchthaven stillag en het vliegtuig niet op een veilige manier bereikbaar was door het winterweer, konden de dieren - in totaal waren het er negen - niet worden uitgeladen. Ze moesten in de bittere kou blijven staan, terwijl ze temperaturen gewoon zijn tussen 20 en 25 graden.

Gestorven

Het duurde uiteindelijk meer dan 24 uur, eer het compartiment waarin ze zich bevonden geopend werd. Drie van de dieren bleken gestorven te zijn, “zeer waarschijnlijk door de kou”.

Het vliegtuig kwam van Peru en vloog via Luik en Doha naar Indonesië. Luik is een luchthaven die gespecialiseerd is in het transport van dieren, vooral paarden.

Op de luchthaven wordt nu met een beschuldigende vinger naar elkaar gewezen. De luchthaven en de dienst die verantwoordelijk is voor het laden en lossen houden elkaar verantwoordelijk. Er zou volgens de kranten van Sudinfo een onderzoek aan de gang zijn om dat uit te klaren.

Waals minister van Dierenwelzijn Céline Tellier wil volledige klaarheid scheppen rond de dood van de dieren, zo zegt ze bij radiozender Bel-RTL. Als er iemand in de fout ging, zullen er straffen worden uitgesproken.