De Belgische inflatie zwakt verder af, maar er is weinig reden tot vieren

De Belgische inflatie bedroeg deze maand 8,05 procent, tegenover 10,35 procent in december. Tot zover het goede nieuws, want de kerninflatie – zonder voeding, energie en alcohol – is gestegen tot 8,05 procent. Dat betekent dat de geldontwaarding doorsijpelt naar andere producten, waaronder voeding.

Waarom is dit belangrijk?

De inflatie is vorig jaar fors de hoogte ingeschoten als gevolg van de hoge energieprijzen. Sinds het najaar verliest de geldontwaarding aan kracht doordat de gas- en elektriciteitsprijzen afzwakken, maar nu spelen de zogenaamde tweede-ronde-effecten, waardoor de kerninflatie wel nog stijgt.

In het nieuws: De inflatie in ons land is gedaald van 10,35 procent in december naar 8,05 procent in januari. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.

  • De daling is wel iets minder fors dan verwacht. Het Federaal Planbureau ging bij een eerdere raming uit van 7,91 procent.
  • De afzwakkende inflatie hebben we voornamelijk te danken aan de lagere elektriciteits- en gasprijzen. De inflatie voor energie daalde van 32,88 procent in december naar 5,21 procent in janu
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer