Jeroen Vandenberghe, Rebekka Verheyen en Yoni Walschap en Guy Bresseleers fietsen (bijna) dagelijks tientallen kilometers.
Volledig scherm
PREMIUM
Jeroen Vandenberghe, Rebekka Verheyen en Yoni Walschap en Guy Bresseleers fietsen (bijna) dagelijks tientallen kilometers. © PN, Klaas De Scheirder & Wannes Nimmegeers

1 op 7 Belgen krijgt al fietsvergoeding, en dit zijn de ‘zotste’ pendelaars van Vlaanderen: “Ik sta om 1.30 uur op. De politie kent me al”

In vijf jaar tijd is het aantal Belgen die van hun werkgever een fietsvergoeding krijgen, verdubbeld. Van 7% in 2017 tot 14% in 2022. En vanaf 1 mei zouden dat er nog een pak meer kunnen worden, want vanaf dan heeft elke werknemer recht op een verplichte fietsvergoeding van 0,27 euro per kilometer (met een maximum van 40 km per dag). Daarmee valt dus een aardig centje bij mekaar te trappen, maar dat is niet de enige reden waarom fietsen naar ‘den bureau’ goed is voor lijf en leden. Deze Vlamingen zweren al jaren bij pendelen met hun stalen ros: maak kennis met de vroegste vogel, de kilometervreter en de meest romantische pendelaars.

29 reacties

  • Jean-Marie Gijsen

    1 jaar geleden
    Ik begon in 1970 als postbode. Verplicht om zelf een fiets te kopen. Zelf onderhouden. Fietsvergoeding ? Goed voor één binnen- en één buitenband per jaar. Niet electrisch want dat bestond niet, en een heel stevig model om al dat papier te laden. Toen waren er gelukkig nog geen pakjes. Toch een heel leuke job gehad. Met heel veel contact. Toen kon dat nog.
  • luc dierick

    1 jaar geleden
    43 jaar in de bouw gewerkt Zie de bouwvakkers al elk afzonderlijk toekomen op de werf met de fiets Gekker moet het niet zijn Alhoewel ze er ook recht op hebben
  • Tim De Naer

    1 jaar geleden
    Ik heb zelf een speedpedelec en rij ook met de auto. Wanneer ik al eens een auto tegen kom of gewone fietser smorgens langs de fietsostrades denk ik als een automobolist en pas ik mijn rijgedrag aan. ( niet iedereen doet dat) Om mijn afstand een goede 70 km heen en terug te kunnen doen zonder serieus moe te zijn en mijn werk er niet onder lijd heb ik ook gekozen voor een speedpedelec. Er is dus een auto minder aan de ring van Antwerpen ;) Niet iedereen over dezelfde kam scheren
  • Chris Ysebaert

    1 jaar geleden
    Ik word de volledige 67km per dag vergoed. Maal 20 is dat maandelijks een serieuze vergoeding maar je moet het wel doen, door weer en wind 's morgens vroeg op de fiets stappen. Trouwens, er staat geen beperking op de afstand voor de vergoeding.
  • Dries Bauweraerts

    1 jaar geleden
    Dit is trouwens echt zot bijverdienen. Het is wel zo dat de km vergoeding geplafoneerd is tot 40km heen en terug per dag. Dit levert dan weer wel netjes netto €250-300 op. Niet te vergeten de 'naft' die je niet hoeft te betalen om te gaan werken.