© IMAGO/ActionPictures

PORTRET. Domenico Tedesco wordt onze nieuwe bondscoach: een Bundesliga-sensatie mét duidelijke voetbalfilosofie (die niet te duur is)

Domenico Tedesco (37) is (nog?) geen naam als een klok zoals Mauricio Pochettino of Joachim Löw dat wel zijn. Toch wordt hij de nieuwe bondscoach voor onze nationale ploeg. Een kennismaking.

Valerie Van Avermaet

Wie is hij?

Domenico Tedesco is een heus voetbaldier. Een fervent aanhanger van het spelletje Football Manager ook. Zelfs terwijl hij ergens aan de slag is als hoofdcoach stopt hij er niet mee.

Geboren in Italië en opgegroeid in Duitsland is hij op zijn 22ste al aan het coachen in de academie van Stuttgart en studeert hij op zijn 32ste al af aan de prestigieuze Hennes Weisweiler Akademie. Als primus dan nog, en dat in een lichting waarvan ook huidig Bayern München-coach Julian Nagelsmann deel uitmaakte. “Hij maakte toen goede powerpointpresentaties en kon zichzelf goed verkopen”, klinkt het bij een van zijn medestudenten.

LEES OOK. Voetbalbond is rond met nieuwe bondscoach Domenico Tedesco, hij moet alleen contract met RB Leipzig nog afhandelen

© AFP

LEES OOK. Top van de voetbalbond in Duitsland voor nieuwe bondscoach: Domenico Tedesco is favoriet, Peter Bosz de nummer twee

Maar er is ook meer dan alleen maar voetbal in het leven van Tedesco. Behalve zijn Pro License-diploma heeft hij ook universitaire ingenieursstudies achter de rug, werkte hij als tiener even als sportjournalist en heeft hij ook een korte job in de auto-industrie achter de rug.

Welke ervaring heeft hij?

In 2018 groeide Tedesco uit tot een sensatie in de Bundesliga. Enige ervaring als hoofdcoach op dat moment: vier maanden als T1 van de Duitse tweedeklasser Erzgebirge Aue. Wanneer hij daar in maart 2017 overneemt, staat de club laatste, maar Tedesco slaagt er dankzij een 20 op 33 in om Erzgebirge alsnog te behoeden voorn degradatie.

Toenmalig technisch directeur van Schalke Christian Heidel heeft daarmee genoeg gezien en haalt hem naar Schalke als jongste hoofdtrainer ooit. “Hij kan geen vijf minuten aan tafel zitten zonder naar het zoutvaatje te grijpen om een of andere tactiek te illustreren. Hij denkt er van zonsopgang tot zonsondergang over na”, zal Heidel – die eerder ook Jurgen Klopp en Thomas Tuchel lanceerde – later over hem zeggen. Spijt krijgt hij dan ook niet van zijn keuze. Tedesco toont zich bij Schalke een coach die harde keuzes durft te maken. Hij verbant Duits international Benedikt Höwedes naar de bank en posteert Naldo centraal in de verdediging. Met succes. Vooral tijdens de wedstrijd tegen Borussia Dortmund vallen de keuzes van Tedesco op. Zijn ploeg staat na amper 25 minuten al 4-0 achter, waarna Tedesco tijdens de rust al drie keer wisselt en tactisch schuift. Resultaat: 4-4. Straf, zonder meer.

© AP

Voor zijn komst kende Schalke het slechtste seizoen in jaren, met hem is de tweede plaats in de Bundesliga een feit. Met dank aan Tedesco keert Schalke zo na vier jaar terug naar de Champions League. Alleen loopt zijn tweede seizoen moeizamer. Iets wat hem wel vaker overkomt. Zo ook bij zijn meest recente avontuur, bij RB Leipzig.

Tedesco pakt daar met de Duitse beker de eerste prijs in de geschiedenis van Leipzig, haalt de halve finales van de Europa League en wordt vierde in de competitie. Goed voor een ticket voor de Champions League. Nochtans stond Leipzig pas elfde op zeven punten van een CL-ticket wanneer Tedesco er het roer overnam. In het daaropvolgende seizoen loopt het echter mis, met amper vijf punten uit vijf wedstrijden en een zware 1-4-nederlaag tegen Shakhtar in de groepsfase van de Champions League.

© Getty Images

Maar Tedesco maakt er dus wel deel uit van het meest succesvolle seizoen in de jonge clubhistorie en belichaamt de filosofie van de Red Bull-clubs met agressief voetbal en veel druk vooruit. Iets wat Kevin De Bruyne ongetwijfeld graag zal horen. Al past Tedesco zich ook aan aan de spelers die hij voorhanden heeft. Zijn ze beter geschikt voor omschakelingsvoetbal of voor een opbouw vanuit balbezit? De Italiaanse Duitser toont zich daarin flexibel, afhankelijk van zijn spelers.

Welk spelsysteem hanteert hij?

Een 3-4-1-2 is het favoriete systeem van Tedesco. Net als Roberto Martinez kiest de Italiaanse Duitser dus graag voor een driemansdefensie en wingbacks. Grootste verschil: hij opteert vaker voor twee spitsen voorin met daarachter een nummer 10 of hij kiest voor een valse negen die bij momenten diep terugzakt en ruimte maakt voor zijn twee compagnons voorin. Een rol die Kevin De Bruyne, Charles De Ketelaere of Leandro Trossard best kan liggen. Ook het 3-4-2-1-systeem van Martinez en een 3-5-2 gebruikt Tedesco geregeld.

Wie zijn zijn assistenten?

De kans is bijzonder groot dat Tedesco ook eigen assistenten meebrengt naar Tubeke. Vooral Andreas Hinkel en Max Urwantschky zijn al een aantal jaar zijn vaste assistenten. Hinkel en Tedesco leren elkaar kennen als jeugdcoaches van Stuttgart. Een paar jaar later neemt Tedesco Hinkel mee naar Spartak Moskou als assistent. En ook bij RB Leipzig is Hinkel de assistent van Tedesco. Max Urwantschky is dan weer een keeperstrainer, die voor het eerst onder Tedesco werkt bij Erzgebirge Aue. Daarna volgt hij de Italiaanse Duitser ook naar Spartak Moskou en RB Leipzig.

Tedesco en Hinkel bij RB Leipzig.© IMAGO/Picture Point LE

Waarom koos de voetbalbond hem?

De afgelopen weken kregen we ook namen als André Villas-Boas, Joachim Löw en Mauricio Pochettino te horen als potentiële bondscoaches. Zij werden het om uiteenlopende redenen niet, maar waarom dan Tedesco? De 37-jarige trainer behoort tot de nieuwe generatie ‘laptopcoaches’ en heeft een duidelijke voetbalvisie. Dankzij zijn jonge leeftijd is hij nog net iets minder duur dan de bovengenoemde namen. Hij beschikt bovendien over internationale ervaring op topniveau, is sterk op tactisch vlak, gebruikt graag data en objectieve parameters en is ook communicatief sterk. Hij staat erom bekend steeds een goede band te hebben met zijn spelers, zijn vijftaligheid is daarbij zeker een troef.