LIVE. Duizenden betogers uit de zorgsector trokken door Brussel: vakbonden waarschuwen voor nieuwe manifestatie

Zo’n twaalfduizend mensen uit de welzijns- en cultuursector trekken vandaag de straat op tegen het personeelstekort, de hoge werkdruk en de lage lonen. Omstreeks 10.30 uur vertrekken ze aan het Noordstation in Brussel. Volg het hier live.

Laurence Torck
    Laurence Torck

    Betoging loopt ten einde: vakbonden waarschuwen voor nieuwe manifestatie

    De betoging kwam tegen 13 uur tot een einde, de meeste betogers trekken huiswaarts of richting hun nachtdienst. De betoging verliep zonder grote incidenten. Op het eindpunt was er nog een korte bijeenkomst met muziek. De vakbonden waarschuwden dinsdagmiddag dat ze - indien er niet wordt ingegrepen - binnenkort weer op straat zullen komen.
    Laurence Torck

     18.000 betogers eisen in Brussel maatregelen tegen werkdruk en personeelstekort

    Ruim 18.000 betogers uit de non-profitsector -18.500 volgens de politie, 22.500 volgens de vakbonden - voerden dinsdag actie in Brussel. Ze eisen maatregelen om de werkdruk en de personeelstekorten in de sector aan te pakken. "Met dit signaal moeten de regeringen iets doen", zegt algemeen coördinator Mark Selleslach van ACV Puls.
     
    De bevoegde ministers, federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) zijn kop van Jut. "Hildeke en Franske: schiet in gang", klinkt het uit de mond van de volksmenner van ACV Puls aan de kop van de betoging. Ook "de werkdruk is te hoog, het loon is te laag!", blijkt een populaire slogan.
     
    Volgens de vakbonden moeten de verschillende regeringen van het land meteen actie ondernemen. Zorgverstrekkers moeten soms een opnamestop invoeren en er kunnen bedden in ziekenhuizen niet gebruikt worden wegens personeelstekort, zegt Selleslach. "We kunnen niet wachten tot de verkiezingen van volgend jaar en de al dan niet langdurige coalitievorming daarna." De vakbonden eisen ook betere loon- en werkvoorwaarden. Het is niet de bedoeling van de bonden om tijdens de betoging de werking in de zorg te verstoren, zegt Selleslach nog. "Er geldt een minimumdienstverlening, wat ongeveer neerkomt op een zondagsbezetting", legt hij uit. Op 19 december hielden de bonden al een actiedag in de sector, die onder meer ziekenhuizen, woonzorgcentra, jeugdzorg en kinderopvang omvat.
    Laurence Torck

    Verkleed manifesteren: Een geest, minister Vandenbroucke en Fiona uit 'Shrek'

    Heel wat mensen trokken ook verkleedkleren aan. Met een geest of spoken kostuum verwijzen de manifestanten naar de zoektocht naar de "onzichtbare collega". Hiermee wordt verwezen naar het nijpend tekort aan personeel.
     

    Laurence Torck

    “Meer personeel, minder werkdruk en een beter loon"

    De betoging in Brussel trok zich rond 10.45 op gang. De manifestanten startten aan het noordstation en wandelen door het centrum richting het zuiden van de stad. Om 11.50 had de kop van de stoet de Keizerlaan bereikt, meldt de politie van Brussel Hoofdstad/Elsene. Alle sectoren zijn vertegenwoordigd: van pleegzorg tot cultuursector.“Meer personeel, minder werkdruk en een beter loon.” Dat zijn de belangrijkste eisen die worden gescandeerd.
     
    Laurence Torck

    Politie waarschuwt voor hinder langs parcours

    De lokale politie Brussel Hoofdstad Elsene waarschuwt voor hinder langs het parcours. Ze raadt aan tot 13 uur de volgende sectoren te vermijden: Koning Albert II-laan, Rogier, Pachecolaan, de omgeving van het Centraal Station, M.Lemonnierlaan en Europa-esplanade. Het Paleizenplein is van 11 tot 13 uur afgesloten.
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Betoging start met kwartier vertraging

    De betoging die om 10.30 uur van start zou gaan aan het noord station, zal een kwartiertje later van start gaan. De aankomst is gepland aan het Zuidstation om 13 uur. Daar zullen speeches volgen van de coördinatoren van de vakbonden.
    Van station Brussel-Noord stroomt vanaf s' ochtends een mensenmassa in groen, rood en blauw langs tentjes van de vakbonden en van PVDA-PTB. Muziek en trommels brengen sfeer. Talloze vlaggen met onder meer 'witte woede' erop en bordjes met slogans over het personeelstekort tonen de grieven van de non-profit. De politie is in groten getale aanwezig.
    Jef Van Hoofstat
    Jef Van Hoofstat

    Kinderbegeleiders van Ferm dragen beschadigde vleugels

    De begeleiders van Kinderopvang Ferm in het Vlaams-Brabantse Boutersem zijn dinsdag aan het werk gestart met beschadigde vleugels op hun rug: een symbool voor de moeilijke werksituatie waarin ze verkeren. De begeleiders willen zo een signaal geven naar het beleid toe, parallel met de nationale actie in Brussel. In Boutersem en andere buitenschoolse kinderopvanginitiatieven van Ferm in Vlaanderen werd de dienstverlening verdergezet zoals normaal. Wel hadden de kinderbegeleiders vleugels op hun rug, "omdat ze er altijd in vliegen". 

    Maar de vleugels waren beschadigd en gebroken. "We willen het signaal geven dat het op is", vertelt Nancy Goossens, clustermanager Vlaams-Brabant bij Ferm. "Het wordt steeds moeilijker en uitdagender om onze energie te blijven geven. Dat komt onder meer door de negatieve beeldvorming: het is niet gemakkelijk voor kinderbegeleiders om daarmee om te gaan, terwijl er zo veel goede dingen gebeuren in de opvang."

    Op een groot bord aan de ingang van de opvang konden de kinderen en ouders pluimen ophangen, zodat de begeleiders weer sterke vleugels kregen. Slogans als "Ferm kinderopvang blijft veerkrachtig, elk pluimpje telt!", "31 januari stakingsdag = wij vliegen erin!" en "Wij voelen ons gepluimd! Geef ons een pluim" zetten de boodschap kracht bij. 
    Laurence Torck

    Geen hinderattest voorzien door MIVB

    Via Twitter laat de MIVB weten dat er geen hinderattesten zullen worden gegeven vandaag ondanks de betoging. "Een attest is niet voorzien aangezien al onze lijnen rijden. De MIVB neemt geen deel aan de betoging", klinkt het op Twitter. De MIVB verwacht echter wel hinder op de buslijnen in het stadscentrum.
    Laurence Torck

    Waarom zij meelopen in de grote betoging van de zorg: “De uren moeten beter, de lonen moeten beter"

    Twaalfduizend werknemers uit de welzijns- en cultuursector trekken dinsdag de straat op. Met de nationale betoging die om 10.30 uur aan het noordstation in Brussel vertrekt, willen de vakbonden (ACV-Puls, ACLVB en BBTK) het hoge personeelstekort, de te hoge werkdruk en de lage lonen aankaarten. Van verplegers tot maatschappelijke werkers: dit is waarom zij staken. Lees hier meer.

    Laurence Torck

    12.000 betogers uit zorgsector verwacht in Brussel, vrees voor ernstige verkeershinder: “Vermijd de omgeving”

    In Brussel start om 10.30 uur een nationale betoging om de werkdruk en personeelstekorten in de zorg-, welzijns- en cultuursector aan te klagen. De vakbonden verwachten minstens 12.000 betogers, de Brusselse politie en vervoersmaatschappij MIVB verwacht bijgevolg ernstige verkeershinder.Lees hier meer.

    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    Beste van Plus

    Lees meer

    Meest Gelezen