Hoe kan je oud brood nog eetbaar maken? “Zo krijg je zelfs de korst opnieuw krokant op amper 5 minuten”
We hebben allemaal al eens een brood gekocht dat enkele dagen is blijven liggen. Met het nieuwe schooljaar dat net gestart is én de prijzen die steeds duurder worden is het misschien handig om te weten hoe je dat (oud) brood langer eetbaar houdt. Koop je best een gesneden of ongesneden exemplaar? En is de diepvries zo’n goed idee als soms wordt beweerd? Bakker Toon De Klerck legt uit.
“Hoelang een brood goed blijft, hangt af van verschillende factoren”, begint Toon De Klerck. “Zo kunnen er in brood bijvoorbeeld heel veel bereidingsmiddelen in poeder- of pastavorm worden verwerkt. Dat zijn dan enzymen die toegevoegd worden of E-nummers vol synthetisch materiaal om de kleur en de geur mooier te laten lijken. Zo’n brood zal een dag of vier vers blijven. Maar de vraag is of je dat wel wil. Je kan ook een brood kopen dat op ambachtelijke wijze is gemaakt met slechts vier ingrediënten: bloem, water, gist en zout. En zo’n brood blijft όόk zeker twee tot zelfs drie dagen goed.”
Gesneden of ongesneden?
De ingrediënten van het brood zijn dus één van de factoren die mee bepalen hoe lang je brood eetbaar blijft. Helpt het al dan niet snijden van het brood hier ook bij? “Ongesneden blijft het langer goed”, vertelt bakker De Klerck. “Er kan dan immers geen lucht aan, wat goed is om de versheid te behouden. Toch laat amper 5 procent van mijn klanten een brood niét snijden. Dat is gewoon veel praktischer en makkelijker dan thuis zelf het broodmes boven te halen.”
Hoe bewaar je brood thuis het best?
Thuis zelf je brood snijden is een stap in de goede richting. Tenminste, als je het meteen wil opeten. “Wil je brood invriezen, dan kan je het beter per twee of drie sneden in een zakje in de diepvries steken. Haal de diepgevroren sneetjes de avond ervoor eruit en dan zijn ze etensklaar bij het ontbijt. En geen paniek: dat brood smaakt exact hetzelfde als wanneer je het vers koopt.”
Bewaar brood altijd in de papieren broodzak die je bij de bakker krijgt. Die bevat paraffine, waardoor er geen lucht bij het brood kan en het langer vers blijft.
Steek je brood niet in de diepvries, dan bewaar je het sowieso best in de broodzak waarin het zat bij aankoop. “Die broodzak is erop voorzien om het brood vers te houden. Zo’n standaard broodzak van bij de bakker is immers gemaakt van papier met daarop een laagje paraffine, waardoor er geen lucht aan het brood kan. Neem gerust de proef op de som door je brood in een gewone papieren zak zonder paraffine te bewaren, je merkt het verschil meteen.”
Oeps: brood uit het oog verloren, wat nu?
Natuurlijk verliezen we die broodzak ook wel eens uit het oog. Wat dan als je na een dag of twee het brood nog wil opeten? Kan je het verser maken? “Een gewoon, ongesneden brood moet je vijf minuten in de oven schuiven en dan zal zelfs de korst weer krokant worden. Bij een gesneden brood zal de oven het vocht uit het brood onttrekken en dan wordt het al bijna een toast.”
Niet élk oud brood valt nog te redden, al hoeft dat niet te betekenen dat je het moet weggooien. Ook daar ziet de bakker veel mogelijkheden. “De traditionele zaken zoals wentelteefjes of verloren brood en broodpudding zijn altijd aanraders, het zijn echte klassiekers. Heb je nog oud, wit brood over? Gebruik het dan in je gehaktbrood of fricandon.”
Je kan van oud brood ook makkelijk zelf croutons maken voor in de soep of in een salade.
“Ook kan je van oud brood makkelijk croutons maken, voor bijvoorbeeld in de soep of in een salade. Je bakt die dan op in olijfolie of boter om ze krokant te maken. Bewaar ze in een afgesloten pot in de keuken tot wanneer je ze wil gebruiken. Bewaar ze niét in de koelkast. Dan nemen de croutons vocht op en worden ze wak. De Italiaanse chef-kok Massimo Bottura heeft trouwens het boek ‘Brood is goud’ gemaakt, vol recepten met brood. Ideaal tegen de (brood)verspilling.”
Geen verloren brood meer
Niet alleen bakkers, maar ook warenhuizen denken aan hun klanten. In sommige supermarkten zie je dat oud brood na één dag tegen een verlaagde prijs aangeboden wordt. Zien we dit binnenkort ook in de bakker? En hoe pakt zo’n ambachtsman een overschot aan brood aan? “Een goed idee", vindt meester-bakker De Klerck. “Zeker voor wie minder bedeeld is, is dit een interessante optie.”
“Ik heb er zelf ook al over nagedacht, maar bij ons gaat een groot deel van het brood dat over is al naar een sociale kruidenier. In ons geval De Springplank. Daar wordt dat onmiddelijk diepgevroren. Mensen die minder bedeeld zijn, kunnen daar een goedkoper brood halen dat gesneden en diepgevroren is. In ieder geval is het zeker een optie om op lange termijn nog verder over na te denken.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
In de winkelrekken zie je veel producten met extra proteïnen. “Maar je kan na het sporten ook gewoon chocolademelk drinken om te herstellen”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. Kies je een variant met of zonder suiker? Eentje met soja of met extra proteïnen? Mouha helpt je de juiste keuze te maken en verheldert waarom de drank je spieren herstelt: “Maar niet elke chocomelk is geschikt na je sportmoment.” -
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
-
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
“Met de juiste voeding kan je je immuniteit positief beïnvloeden”, weet diëtiste Hilde De Schuyteneer van de vzw Allergiediëtisten. Welk dieet is volgens haar goed voor je gezondheid? En welke voeding kan je beter vermijden? In dit interview geeft Hilde advies: “Krijgen darmbacteriën te weinig vezels? Dan zullen ze aan de beschermende slijmlaag in je darmen knabbelen.” -
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
-
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zo lang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” -
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”
Een kop koffie gebruiken om jezelf een energie- of mentale boost te geven, doen we allemaal weleens. Maar die koffie combineren met een dutje zou volgens wetenschappelijke studies nog méér effect kunnen hebben en je een uitgerust gevoel bezorgen. Wat is een 'koffiedutje’? Gaat dat met alle soorten koffie? En kan je wel slapen na het drinken van cafeïne? Slaapexpert Johan Verbraecken legt uit hoe het werkt. “Het beste van beide werelden.” -
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten