Lê Minh

Versnelde opleiding door hoge nood aan vrachtwagenchauffeurs: 1.400 openstaande vacatures in Oost-Vlaanderen 

In Oost-Vlaanderen kunnen werkzoekenden vanaf nu een versnelde opleiding tot vrachtwagenchauffeur volgen. Het gaat om een initiatief van VDAB Oost-Vlaanderen in samenwerking met vzw Scholing, om een antwoord te bieden op de vele vacatures in de sector. Op een paar maanden tijd worden werkzoekenden opgeleid tot vrachtwagenchauffeur en ze worden meteen ook in contact gebracht met potentiële werkgevers.  

De website van VDAB leert ons dat er op dit moment in Oost-Vlaanderen 1.409 vacatures openstaan voor vrachtwagenchauffeurs. Minstens, want niet alle vacatures komen op die website. De vraag is dus bijzonder groot. VDAB Oost-Vlaanderen en Scholing vzw willen er iets aan doen. 

Gestart in Limburg, nu ook in Oost-Vlaanderen

Bij Snel Logistics Solutions in Deinze, een bedrijf dat gespecialiseerd is in transport en logistiek, werd vanmorgen een nieuwe, snelle opleiding tot vrachtwagenchauffeur voorgesteld. "Vzw Scholing, dat verbonden is aan Febetra, startte het traject een paar jaar geleden op in Limburg", zegt Bart Bruneel van VDAB Oost-Vlaanderen. "Nu breidt het uit naar andere provincies, en Oost-Vlaanderen is de eerste in de rij."

Snellere opleiding en contact met potentiële werkgever

"Met de steun van de provincie Oost-Vlaanderen, die een subsidie voorziet, kunnen werkzoekenden via deze weg versneld een opleiding tot vrachtwagenchauffeur volgen." De VDAB voorziet al dergelijke opleidingen, maar deze is sneller én de werkzoekenden worden meteen aan werkgevers gekoppeld. 

"Bij veel opleidingen moet de werkzoekende naast de rijlessen ook op een andere manier in het bedrijf worden ingeschakeld, maar dat is niet overal mogelijk. Met deze nieuwe opleiding word je op een paar maanden tijd met behulp van een erkende rijschool opgeleid tot vrachtwagenchauffeur. Via vzw Scholing word je ook al gelinkt aan transporteurs die op zoek zijn naar chauffeurs. Vandaag de dag kan dat elk transportbedrijf zijn, zo veel vraag is er."

"Normaal betaal je al snel 7.000 euro voor zo'n rijbewijs, nu is het gratis"

Andranik Margaryan volgde de opleiding vorig jaar in Limburg. "Via het werk van mijn vrouw kon ik het traject doorlopen. Op enkele maanden tijd leerde ik rijden en kon ik mijn theoretisch en praktijkexamen afleggen. Normaal betaal je daar al snel 7.000 euro voor, nu was het gratis." Intussen werkt Andranik al twee maanden als vrachtwagenchauffeur voor Snel Logistics Solutions in Deinze. "Ik vind het echt een toffe job. Vroeger werkte ik als koerier, nu heb ik een stap hogerop kunnen zetten. Ik voel me goed." 

Meest gelezen