Lijst met knelpuntberoepen blijft groeien: maatschappelijk werkers, hotelreceptionisten en opnieuw vooral verpleegkundigen gezocht

De lijst met knelpuntberoepen is dit jaar opnieuw langer geworden. Het gaat nu al om 234 beroepen, 27 meer dan vorig jaar. Nieuwkomers zijn onder meer maatschappelijk werker, hotelreceptionist en podiumtechnicus. Verpleegkundige blijft het meest knellende beroep. De Vlaamse regering en de VDAB hopen met opleidingen en leren op de werkplek de vacatures ingevuld te krijgen.

"We bevinden ons in een echte knelpunteconomie." Zo vat minister van Werk en Economie Jo Brouns (CD&V) de nieuwe knelpuntberoepenlijst van de VDAB samen. Die lijst, met beroepen waarvoor werkgevers moeilijk geschikt personeel vinden, groeit al een aantal jaar. Nu staat de teller op 234 beroepen, 27 meer dan in 2022. 36 procent van de beroepen in ons land is op dit moment een knelpuntberoep.

Dat zijn niet alleen beroepen waarbij er een tekort is aan kandidaten om de vacatures in te vullen. Ook andere factoren als de complexiteit van de job, specifieke arbeidsomstandigheden of de kloof tussen de verwachtingen van een werkgever en die van een kandidaat kunnen de zoektocht naar geschikte werknemers bemoeilijken.

Verpleegkundige als vaste waarde

Maatschappelijk werker, hotelreceptionist, podiumtechnicus en medewerker uitvaartdiensten maken dit jaar hun intrede in de lijst. Daarnaast zijn er beroepen die steevast terugkeren en dus jaar naar jaar moeilijk blijven om in te vullen. Denk maar aan ICT-profielen, horecapersoneel, begeleider in de kinderopvang of slager.

En ook de zoektocht naar technisch geschoold personeel en verpleegkundigen blijft bijzonder uitdagend. Opnieuw blijkt verpleegkundige het meest knellende beroep. 5 andere plaatsen in de top 10 zijn weggelegd voor technische functies. 

De top 10 van knelpuntberoepen:

  1. Verpleegkundige
  2. Werfleider
  3. Technicus industriële installaties
  4. Schoonmaker bij mensen thuis
  5. Bestuurder trekker-oplegger
  6. Onderhoudsmecanicien
  7. Calculator bouw
  8. Medewerker in de fruitteelt
  9. Boekhouder: accountant - belastingadviseur
  10. Industrieel elektrotechnisch installateur

Vergrijzing en corona als oorzaken

Hoewel de stijgende energie- en grondstoffenprijzen en de hoge inflatie sommige werkgevers voorzichtiger maken om nieuw personeel aan te werven, blijft de krapte op de arbeidsmarkt groot. De oorzaken zijn dan ook niet nieuw. Door de vergrijzing vertrekt een grote groep van ervaren werkkrachten die vervangen moet worden. 

Dat veroorzaakt zeker in de gezondheids- en welzijnssector problemen. Minder medewerkers moeten er voor een toenemend aantal ouderen zorgen. Vandaag hebben in Brussel nog duizenden mensen uit onder meer de zorg- en welzijnssector betoogd om de werkdruk en personeelstekorten in de sector aan te klagen.

Daarnaast blijven de gevolgen van corona voelbaar. Sectoren die verplicht gesloten werden, krijgen hun vacatures moeilijk opnieuw ingevuld. Personeel vertrok er op zoek naar werk dat meer zekerheid gaf. Dat verklaart waarom horecapersoneel, reisagent of podiumtechnicus in de lijst staan.

Opleidingen en duaal leren als oplossingen

"Dankzij de knelpuntberoepenlijst zijn we in staat prioriteiten te bepalen en kunnen we een gerichte aanpak uitwerken om de vacatures in deze beroepen in te vullen", zegt Brouns in een persbericht. De Vlaamse regering en de VDAB kijken vooral naar opleidingen en duaal leren om de problemen op te lossen.

Opleidingen voor een knelpuntberoep zijn op dit moment al gratis. Bovendien behoud je als werkloze je uitkering en komt de VDAB tussen in onkosten voor vervoer en kinderopvang. "Opleiding is voor VDAB een echte kerntaak", beaamt CEO Wim Adriaens. "Tussen oktober 2021 en september 2022 volgden bijna 17.000 werkzoekenden een knelpuntopleiding bij VDAB en partners." 

De werkvloer moet meer dan ooit de grootste school van Vlaanderen worden

Vlaams minister van Werk en Economie Jo Brouns (CD&V)

"VDAB zal ervoor zorgen dat mensen de basis kennen van een beroep dat voor hen nieuw is. Daarna is het aan de werkgever om de opleiding te voltooien op de werkvloer. Daarvoor zetten we volop in op werkplekleren", gaat Adriaens verder. "De werkvloer moet meer dan ooit de grootste school van Vlaanderen worden", vult minister Brouns aan.

"Daarnaast werken we hard verder om de meer dan 800.000 niet-beroepsactieve Vlamingen te zoeken en begeleiden naar werk. De knelpuntpremie uit het Vlaams Werkgelegenheidsakkoord moet mensen die langer dan twee jaar niet actief waren op de arbeidsmarkt stimuleren om een langdurige knelpuntopleiding te volgen en ook met de jobbonus geven we het duidelijke signaal dat werken meer moet lonen. Wie kiest voor een knelpuntberoep, kiest voor 100% jobzekerheid."

Meest gelezen