Archiefbeeld, ter illlustratie

Postpakket met 400 xtc-pillen onderschept in Gent: "Drugs versturen via de post gebeurt steeds vaker"

De federale politie heeft een pakket met bijna 400 xtc-pillen aangetroffen in het postsorteercentrum Gent X. De vondst kadert in een grote internationale actie, de "Etoile"-actie, waarbij België, Nederland, Luxemburg en Frankrijk drugsnetwerken proberen op te sporen door postpakketjes te controleren. "Drugs worden al veel langer verstuurd via de post, maar het gebeurt nu precies wel vaker. We organiseren dan ook meer en meer gerichte controleacties", zegt An Berger van de federale politie.

De politie- en douanediensten in Nederland, Luxemburg, Frankrijk en België hebben van donderdag 26 tot en met zondag 29 januari een gezamenlijke actie tegen drugsnetwerken georganiseerd: de "Etoile"-actie. Er werden onder meer postpakketen gecontroleerd in het sorteercentrum Gent X, waarbij verschillende illegale medicatie en drugs werden onderschept. Veelal ging het over kleinere hoeveelheden, maar er werd ook een pakket aangetroffen met bijna 400 xtc-pillen.

"Die zending met 400 pillen was bestemd voor iemand in België. 400 is niet uitzonderlijk veel, maar dat is wel heel duidelijk niet voor een particuliere gebruiker. Dat is een hoeveelheid die bedoeld is voor verkoop", duidt An Berger, woordvoerster van de federale politie. "Een pakket met 400 pillen is dus toch wel een mooie vangst. Dat is tenslotte waar we ons op richten: de organisaties die achter drugsdistributie verscholen zitten, dus de organisaties die ervoor zorgen dat andere mensen drugs op straat kunnen verkopen."

Hoe verloopt zo'n zoekactie?

De federale politie werkt tijdens zo'n controleactie samen met de douane en het federaal voedselagentschap. "En daar is ook soms een drugshond bij", weet Berger. "Internationale zendingen die er verdacht uitzien, worden opengemaakt. Afgelopen weekend hebben we ons gefocust op zendingen uit Nederland, Luxemburg en Frankrijk. Als er in het pakketje niets wordt aangetroffen, dan wordt het weer dichtgemaakt en komt het alsnog gewoon bij de bestemmeling terecht."

Steeds meer drugs verstuurd via post, en steeds meer controleacties

Drugs worden al langer dan vandaag verstuurd via de post, maar het is toch iets dat de laatste jaren is toegenomen, zegt de woordvoerster. "Veel grote drugorganisaties maken blijkbaar graag gebruik van de post om drugs tot bij de dealer en de gebruiker te brengen. We organiseren dan ook steeds meer controleacties."

Begin januari werd nog een internationale bende opgerold nadat er postpakketjes met drugs werden onderschept in Drongen en Nazareth. De controleactie en de vondst van afgelopen weekend zijn daar niet noodzakelijk aan gelinkt. "Het een heeft niet per se iets met het ander te maken. Controles op dergelijke zendingen gebeuren al veel langer en zullen we ook blijven doen", aldus woordvoerster An Berger.

Meest gelezen