Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) in de Kamer.
Volledig scherm
Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) in de Kamer. © BELGA

Dit voorjaar ruim 430 miljoen euro aan overwinstbijdrage geïnd bij energiesector

Een eerste deel van de solidariteitsbijdrage of overwinstbijdrage van de energiesector is ontvangen door de federale overheid. Het gaat om 300 miljoen euro van gasnetbeheerder Fluxys. In februari komt er nog 134,5 miljoen euro aan solidariteitsbijdrage van de petroleumsector. Hoeveel de elektriciteitssector zal moeten bijdragen in de vorm van een overwinstbelasting is nog niet bekend. Dat laat energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) weten.

34 reacties

  • Dominick Vansevenant

    1 jaar geleden
    Ik heb daar nog niets van gemerkt.
  • Bert De Bruin

    1 jaar geleden
    Overwinst wil zeggen dat de prijzen dus kunstmatig ofwel met leugens hoog werden gehouden. Deze overwinst werd door burger en bedrijfsleven betaald en nu gaat de overheid dit innen hetgeen wat wil zeggen dat het dus puur een extra belasting is. Deze overwinst dient bij de betalende partijen terug te komen en niet in de bodemloze put van de overheid.
  • Ferdinand Drees

    1 jaar geleden
    Moeten wij nu blij zijn? Ongelooflijk hoe ons Tinneke ons steeds aan het lijntje houdt. Zij behoort tot Groen, degenen die het programma De Zevende Dag vorig weekend hebben gezien weten ook dat de voorzitter van die partij nog meer onzin uitkraamt. Wanneer is Groen weg? Moeten we nog tot volgend jaar wachten? Zooo lang.
  • Léon-Bernard Giot

    1 jaar geleden
    Dat is precies 39 Euro per Belg . . . éénmalig . . . waar zijn die mee bezig ? ? ?
  • Gaston Batsleer

    1 jaar geleden
    Als binnen 10 tallen jaren deze bedrijven door proces aan te spannen dit bedrag terug krijgen, dan zal men haar niet horen. Neen, want dan zal ze ergens een leuk postje hebben ver van de problematiek van energiesector. Ik zet het alvast in mijn agenda om er haar aan te herinneren