Getty Images/Tetra images RF
Volledig scherm
© Getty Images/Tetra images RF

Beleggers betaalden vorig jaar 5,6 miljard euro aan taksen

De effectentaks heeft vorig jaar 409,8 miljoen euro opgeleverd voor de schatkist. In 2021 was er nog sprake van 379 miljoen euro via de taks op de effectenrekeningen. Met de beurstaks en roerende voorheffing erbij, betaalden beleggers vorig jaar zowat 5,6 miljard euro aan taksen of bijna 880 miljoen euro meer dan voor 2021.

13 reacties

  • maria lucia vandenborre

    1 jaar geleden
    De staat is altijd bij de eerste om taksen aan te rekenen, zelfs als je achteraf verlies maakt!
  • LUDWIN DE LATHOUWER

    1 jaar geleden
    Terwijl iedereen zijn centen ziet verdampen ligt de overheid in zijn luie stoel de extra miljarden te tellen. En het ergste is dat ze het via deuren en ramen terug buiten gooien. Het loopt niet mis met hun inkomsten maar met hun uitgaven. Het wordt tijd dat de uitgaven eens doorgelicht worden door bewindvoerders en economen. Is daar eigenlijk serieuze controle op? Wat gebeurd er als een federale overheidsdienst zijn financieel boekje te buiten gaat?
  • herman de wachter

    1 jaar geleden
    De enige vraag is op welk kapitaal hebben zij dit betaald? Verder hoeveel in % bedraagt dit op hun winst in verhouding tot de fiscale afhouding op arbeid wat tussen 34% en 55% .m.a.w in hoevere dragen zij bij aan de gemeenschap in verhouding tot werkende.
  • Marlene De Smedt

    1 jaar geleden
    5,6 miljard = effectentaks, roerende voorheffing en beurstaks samen. Op welke massa? Winst? Percentage van de effectentaks is identiek aan vorig jaar, slechts 0,15% op een portefeuille van minimum 1 miljoen De beurstaks bracht minder op. De roerende voorheffing is het grootste deel van die 5,6 miljard. Dit toont waarschijnlijk aan dat er meer belegd wordt en men vaker kiest voor risico.
  • Marc Vinck

    1 jaar geleden
    Mooi bedrag dat komt van de zogenaamde rijken. En toch stijgen de schulden onder Vivaldi met miljarden en ontspoort de begroting. Zo'n stel onbekwame ministers.