Op dit moment komt C/2022 E3 (ZTF) het dichtst in de buurt bij de aarde. Al is dat wel nog zo’n 43 miljoen km. Met een magnitude rond de 6 zal hij net helder genoeg zijn om met het blote oog te zien.
Volledig scherm
Op dit moment komt C/2022 E3 (ZTF) het dichtst in de buurt bij de aarde. Al is dat wel nog zo’n 43 miljoen km. Met een magnitude rond de 6 zal hij net helder genoeg zijn om met het blote oog te zien. © via REUTERS

Groene komeet bereikt na 50.000 jaar zijn dichtste punt bij de aarde: waar en hoe kan je hem zien aan de nachtelijke hemel?

Maar liefst 50.000 jaar is C2022 E3 (ZTF) onderweg geweest. Dat is de naam van de groene komeet die voor het laatst in de buurt van de aarde kwam toen de Neanderthalers er nog op rondliepen. Momenteel nadert hij zijn dichtste punt bij de aarde. Maar wat is een komeet precies en hoe spot je hem in de komende nachten?

2 reacties

  • Bart Verwegen

    1 jaar geleden
    De omlooptijd wordt door eenvoudige berekeningen van Newton bepaald, dat kon men eeuwen geleden al maar blijkbaar is dat vandaag de dag te moeilijk om nog te snappen.
  • Marc Puystiens

    1 jaar geleden
    Eigenlijk kunnen ze zeggen wat ze willen over zijn omlooptijd. We waren er nog niet de vorige keer en zullen er niet meer zijn de volgende keer om te controleren of ze het juist hadden. Graptje wi.