Nicolas Maeterlinck

Steeds meer lokale CD&V-afdelingen veranderen van naam, politicoloog Carl Devos: "CD&V is een zwak merk, besmeurd door achteruitgang"

Steeds meer lokale afdelingen van CD&V besluiten om onder een andere naam op te komen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2024. Volgens Carl Devos, politicoloog bij de UGent, ligt dat onder andere aan het slechte imago dat de partij begint te krijgen.

Gisterenavond maakte de lokale CD&V-afdeling van de gemeente Zemst in Vlaams-Brabant bekend dat ze naar de verkiezingen gaan met een nieuwe naam: Iedereen Zemst. Oud-burgemeester en leider van die nieuwe partij Bart Coopman wil zo nieuwe leden aantrekken. "De mensen die liever werken voor de Dorpstraat maar niet voor de Wetstraat, en alles wat te maken heeft met de nationale politiek, willen we zoveel mogelijk betrekken bij de gemeentepolitiek", vertelt hij. 

Het nieuws uit Zemst is geen alleenstaand geval meer. In onder andere de gemeenten Bree, Arendonk, Hulshout en Vosselaar gingen de lokale CD&V-afdelingen voor een nieuwe naam. 

"Besmeurd door achteruitgang"

Volgens politicoloog Carl Devos heeft dat twee redenen. "In 2024 zijn er verkiezingen op alle beleidniveaus", zegt Devos in Spits op Radio2. "CD&V is een zwak merk, besmeurd door achteruitgang. Lokale partijen vrezen dat het negatieve imago hen ook zal hinderen in de lokale verkiezing en ze een slechte beurt zullen maken."

BELUISTER - Is de naam Iedereen Zemst een goede poging om kiezers aan te trekken?

Ook bij Open VLD speelt dat, zegt Devos. "Het kan voor die partijen dan interessanter zijn om een andere naam te gebruiken, om het jong en fris te houden. 

Zal dat het probleem dan oplossen? "Het heeft geen zin om plots een nieuwe naam te kiezen als je de inhoud niet verandert. Als kiezers weten dat het eigenlijk gewoon exact dezelfde partij is die even een andere naam heeft, zal dat niet werken."

Nieuwe spelregels

"Daarnaast zijn de spelregels bij lokale verkiezingen veranderd", zegt Devos. "Partijen kunnen niet meer onderhandelen over wie burgemeester zal worden. De kandidaat met de meeste voorkeurstemmen van de grootste fractie van de coalitie wordt per definitie de burgemeester. Je ziet nu dus dat kandidaat-burgemeesters rond zich lijsten vormen met verschillende partijen in de hoop de populairste van de fractie te worden."

"Je ziet dus dat steeds meer verschillende partijen coalities vormen vóór de verkiezingen, zodat ze na het stemmen de grootste lijst hebben. Vroeger kon dat in het geheim afgesproken worden. Nu moet dat in de openheid gebeuren. En dan klinkt bijvoorbeeld de naam "Groen-CD&V-Open VLD" niet zo goed. Daarom zul je op verschillende lokale lijsten andere namen zien, zoals bijvoorbeeld Iedereen Zemst."

Meest gelezen