Slimme software helpt pathologen om tumoren op te sporen en te beoordelen.
Foto: ZNA/Lensmens

Antwerpse ziekenhuizen gebruiken artificiële intelligentie om tumoren te analyseren: "Kankerbehandeling kan week vroeger starten"

In de Antwerpse ziekenhuizen wordt de strijd tegen kanker opgevoerd door het gebruik van artificiële intelligentie. Daardoor kunnen tumoren preciezer en vooral sneller geanalyseerd worden. De behandeling kan daardoor zelfs een week vroeger starten dan normaal. Momenteel werkt de techniek enkel voor het opsporen van borst-, long- maag- en prostaatkanker. 

In de Antwerpse ziekenhuizen van GZA (Gasthuiszusters Antwerpen) en ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) zal het lab anatome pathologie slimme software gebruiken in de strijd tegen kanker. "Op die manier hopen we om veel sneller en preciezer een diagnose te kunnen stellen", zegt patholoog Frederik Deman. 

Hoe het werkt? "Vroeger moesten we een tumor onder een microscoop bestuderen en beoordelen", vertelt Deman. Nu zal slimme software hulp bieden: een computer scant een stuk van de tumor en artificiële intelligentie berekent dan hoeveel cellen er aangetast zijn of nog extra tests nodig hebben. "We blijven als pathologen zelf verantwoordelijk voor de diagnose, maar de computer zorgt er wel voor dat we zeker niets missen." De behandeling zou dankzij de nieuwe techniek beter afgestemd zijn op de patiënten en tot een week vroeger kunnen starten. (Lees verder onder de foto.)

De klassieke manier waarop tumoren opgespoord worden: een patholoog kijkt door een microscoop.
Foto: ZNA/Lensmens

Voorlopig zal de techniek, die uit Israël komt, alleen nog maar gebruikt worden bij het opsporen van tumoren in de borst, prostaat, maag en longen. Dat zijn volgens de ziekenhuizen wel de meest voorkomende kankers in ons land. "Het is een project van twee jaar waarin we proberen om te tonen dat het gebruik van deze techniek echt wel een meerwaarde biedt voor de patiënten", zegt patholoog Sabine Declercq. 

Meer dan duizend stalen per jaar

Momenteel financieren de ziekenhuizen de techniek zelf. "Maar we hopen dat de overheid ook ziet hoe slimme software ons kan helpen en ons daarin dan ook begint te steunen", zegt Declercq nog. De ziekenhuizen hopen tegen het einde van dit jaar zo'n 1.150 stalen geanalyseerd te hebben, om dat op te trekken naar 15.000 stalen in 2024. Dan fuseren beide ziekenhuisgroepen tot het Ziekenhuis aan de Stroom.

Foto: ZNA

Meest gelezen