Actievoerders demonstreerden gisteren nog tegen de sluiting van Tihange 2 en plaatsten vlaggetjes
Volledig scherm
Actievoerders demonstreerden gisteren nog tegen de sluiting van Tihange 2 en plaatsten vlaggetjes © Photo News

Stopzetting Tihange 2 veilig verlopen: ‘scheurtjescentrale' na 40 jaar definitief met pensioen gestuurd

De definitieve stopzetting van kernreactor Tihange 2 dinsdagnacht is in alle veiligheid verlopen. Dat zegt het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), dat toezicht hield op de stillegging.

  1. RECONSTRUCTIE. “Elke keer dat zijn vrouw ter sprake kwam, raakte Hans geëmotioneerd. Wat achter die emoties zat, wist ik natuurlijk niet”
    PREMIUM
    Zaak Annie De Poortere

    RECONSTRUC­TIE. “Elke keer dat zijn vrouw ter sprake kwam, raakte Hans geëmotio­neerd. Wat achter die emoties zat, wist ik natuurlijk niet”

    Plots was ze wég, op 12 november 1994. Was ze gevlucht, weg van man en zoon, in de greep van een psychose? Of zou haar lichaam na een wanhoopsdaad ergens in de Leiemeersen liggen? Maar niemand keek naar de andere aanwijzingen - ze was zonder paspoort vertrokken, er was een stuk tuin omgewoeld, haar man werkte elke poging om grondig te zoeken tegen. Dus bleef Annie De Poorter 30 jaar liggen waar haar man Hans D. haar had begraven. Dit is het verhaal van een web van leugens en gemiste kansen.
    Sint-Martens-Latem
  2. Is radioactief afval ondergronds bergen een veilige optie? Een exclusief blik in het onderzoekslabo dat 225 meter onder de grond ligt
    PREMIUM

    Is radioac­tief afval onder­gronds bergen een veilige optie? Een exclusief blik in het onderzoeks­la­bo dat 225 meter onder de grond ligt

    De twee jongste kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 zullen tien jaar langer open blijven. Onze radioactieve afvalberg zal dus weer wat groeien. Het hoogradioactief en langlevend kernafval moet ondergronds geborgen worden. Dat besliste België afgelopen jaar nog. Maar is dat veilig? Al 40 jaar zoeken wetenschappers in het laboratorium HADES naar een antwoord op die vraag. HLN daalde 225 meter af voor een exclusieve blik achter de schermen van deze iconische en wereldbefaamde onderzoeksinstallatie in Mol.