Financiële kater voor carnavalsvereniging nadat feestzaal ontruimd werd: "Duizenden euro mislopen"

© hns

© IF

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Gilde van Tielebuis, de organisator van het carnaval in Diest, zit met een financiële kater na een carnavalsfuif in mineur in de Hallezaal. De politie besloot, na verschillende vechtpartijen en opstootjes, om de Hallezaal al om 20.30 uur te sluiten. “We liepen daardoor duizenden euro’s mis”, zegt de secretaris.

Raf Vanmechelen

De afterparty in de Hallezaal in de Schotelstraat in Diest moest zondagavond de apotheose worden van de jaarlijkse carnavalsstoet van de Gilde van de Tielebuis.

“Omstreeks 17.30 uur begon de zaal vol te lopen. Naar jaarlijkse traditie huren we een dj en feesten we tot zowat 23 uur om het carnaval af te sluiten”, zegt David Beeris, secretaris van de Tielebuis. “Maar omstreeks 20.30 uur heeft de politie beslist om de zaal te ontruimen en vroegtijdig te sluiten. Er waren een aantal vechtpartijen geweest.”

“Er waren verschillende kleinere rellen in de buurt van de Hallezaal”, zegt korpschef Jan Vanhauwere. “Maar de grotere problemen ontstonden toen we de zaal rond 20.30 uur wilden sluiten. De officier van dienst had beslist de zaal te ontruimen na nieuwe opstootjes. Het was een beslissing om ieders veiligheid te garanderen.”

“Een 29-jarige tweeling uit Diest en Leuven ging daar niet mee akkoord”, zegt Vanhauwere. “Ze gingen het gevecht aan met onze diensten. Het liep er de spuigaten uit. De twee broers belandden even later ter ontnuchtering in de politiecel. Van hun weerspannigheid en geweld wordt een proces-verbaal opgesteld en het werd overgemaakt aan de procureur.”

Omstreeks 22.30 uur werd nog een 31-jarige man uit Diest ter ontnuchtering opgesloten in een politiecel.

Naar spoed

“Ook ik heb in de klappen gedeeld in de zaal”, zegt Beeris. “Ik moest achteraf naar spoed voor verzorging. Om de heethoofden te doen bedaren, heb ik eentje de keuken willen induwen en ik kreeg zelf een klap.”

Of er niet beter beveiliging werd ingezet op de fuif met zo’n driehonderd feestneuzen? “Dat hebben we nog nooit gedaan en we kregen ook nooit die vraag. Het zou ons nog meer geld kosten. In het verleden waren er wel opstootjes, maar die konden we altijd zelf in de kiem smoren.”

Voor de Gilde van Tielebuis is de afterparty een belangrijke bron van inkomsten. “Het geld dient om het hele financiële plaatje van de feestdag rond te krijgen. Nu lopen we duizenden euro’s mis door het vroegtijdige afblazen van het feest. We bekijken nu met de politie wie de verantwoordelijken zijn van de vechtpartijen en we zullen ons verlies proberen door te spelen naar die vechtersbazen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen