De aapjes werden teruggevonden in een verlaten huis in Lancaster, op 30 kilometer van Dallas.
AFP or licensors

Vermiste aapjes uit de zoo van Dallas teruggevonden, maar het mysterie blijft

De twee vermiste keizertamarins uit de zoo van Dallas, in de Verenigde Staten, zijn terecht. De politie vond hen terug in een verlaten huis na een anonieme tip. Het mysterie is slechts deels opgehelderd, want wie verantwoordelijk is voor de verdwijning, blijft onduidelijk. Net als de oorzaak van de andere incidenten waar de zoo de voorbije weken mee te maken kreeg.

Keizertamarins zijn kleine, bruingrijze aapjes die vooral opvallen door hun grote witte snor. Gisteren stelden de verzorgers van de zoo van Dallas, in de Amerikaanse staat Texas, vast dat het verblijf van de twee keizertamarins opengeknipt was en dat de dieren weg waren. De politie van Dallas werd gealarmeerd omdat men vermoedde dat de dieren met opzet meegenomen waren. Later verspreidde de politie een foto van een man die ze graag wilde spreken in verband met de verdwijning.

Enkele uren later kreeg de politie van Dallas een anonieme tip: de apen zouden in een verlaten huis in Lancaster zitten, een stadje op een dertigtal kilometer ten zuiden van Dallas. Toen agenten ter plaatse gingen, vonden ze de twee aapjes daar inderdaad levend en wel terug. De dieren werden teruggebracht naar de zoo, waar ze nog medisch onderzocht zullen worden. Op Twitter postte de politie van Dallas een foto van een van de twee aapjes in een kast in het bewuste huis.  

Keizertamarins, een nevelpanter en een oorgier

Het mysterie is daarmee echter niet opgelost. Het blijft onduidelijk wie verantwoordelijk is voor het openknippen van het apenverblijf en het meenemen van de dieren. Er is niemand opgepakt.

Bovendien gaat het niet om het eerste incident in de zoo van Dallas. In de ochtend van 13 januari ging de zoo dicht omdat nevelpanter Nova vermist was. 's Avonds werd ze teruggevonden in de zoo, niet ver van haar verblijf. De omheining van Nova's verblijf bleek opengeknipt te zijn. Net als de omheining van het verblijf van de langoer-apen, maar daaruit bleek geen enkel dier gewond of ontsnapt.

Een week later, op 21 januari, werd Pin, een van de vier oorgieren in de zoo van Dallas, dood teruggevonden in zijn verblijf. Het dier was 35 jaar en woonde al 33 jaar in de dierentuin. Volgens de zoo was het dier verwond en is hij "een onnatuurlijke dood" gestorven. "Het overlijden van Pin is niet alleen een persoonlijk verlies, maar ook een verlies voor de soort, omdat die ernstig met uitsterven wordt bedreigd", klonk het bij vicedirecteur Harrison Edell.

De politie onderzoekt of er een verband bestaat tussen de drie incidenten. Volgens de zoo hangen er meer dan 100 camera's in de dierentuin om het publiek, het personeel en de verblijven te kunnen opvolgen. Na de dood van Pin is dat aantal nog opgedreven. 's Nachts is er nu ook meer veiligheids- en ander personeel dan gewoonlijk.

Doodshoofdaapjes in Louisiana

Intussen onderzoekt de politie in de staat Louisiana een diefstal van 12 doodshoofdaapjes in Zoosania, een dierentuin in Broussard. Ook hier is er sprake van een "gecompromitteerde" verblijfplaats, zegt de politie. "Er is schade aangericht om binnen te geraken. Er zijn geen verdachten, maar we bekijken de camerabeelden." Het is niet duidelijk of er een link is met de gebeurtenissen in de zoo van Dallas, maar ook dat wordt onderzocht.

Duur verkopen?

Intussen rijst de vraag waarom iemand aapjes uit een dierentuin zou proberen te stelen. Volgens Lynn Cuny, stichter en voorzitter van de Wildlife Rescue & Rehabilitation in Kendalia, in Texas, zou het best kunnen dat ze gestolen werden om te kunnen verkopen. "Afhankelijk van de koper zou een aapje als de keizertamarin verkocht kunnen worden voor meerdere duizenden dollars."

"Primaten zijn duur geprijsde dieren in de handel in wilde huisdieren in de VS", zegt ze aan het persagentschap AP. "Iedereen die er een wil, wil er een voor de verkeerde redenen. Er is nooit een goede reden om eender welk wild dier als huisdier te houden."

Meest gelezen