Eindelijk beterschap voor je portemonnee: prijs energiecontract daalt fors

Wie vandaag een nieuw energiecontract afsluit, betaalt op jaarbasis opnieuw minder dan 3.000 euro. Een serieuze daling, want een half jaar eerder was dat nog meer dan 9.000 euro. Is dit dan het moment om over te stappen?

Werner Rommers

Na maanden van compleet gekke prijzen, lijkt de energiecrisis stilaan achter de rug te zijn. Dat blijkt uit de nieuwe tarieven van de energieleveranciers voor de maand februari. Die tarieven zijn sinds vanochtend te raadplegen op de website van de VREG, via de vergelijkende V-Test.

Concreet: de goedkoopste aanbieder – Bolt – biedt vanaf deze maand voor een gemiddeld gezin met een gemiddeld verbruik een variabel jaarcontract gas en elektriciteit aan voor een geschatte jaarprijs van 2.718 euro, zo berekent de V-Test.

Je betaalt ongeveer 1.560 euro voor gas, en 1.160 euro voor elektriciteit. Denk daarbij aan een maandelijks voorschot van 227 euro voor zowel gas als elektriciteit.

25 procent minder

Het gaat opnieuw om een forse daling. Dit keer van zo’n 25 procent in vergelijking met de tarieven van de goedkoopste aanbieder in januari. Toen moest een gemiddeld gezin nog rekening houden met een maandelijks voorschot van 301 euro, voor gas en elektriciteit samen.

Om de prijzen in perspectief te zetten: in september berekende de Vreg dat een gemiddeld jaarcontract gas en elektriciteit op dat moment meer dan 9.000 euro zou kosten. Mensen riskeerden toen een maandelijks voorschot van 750 euro.

Met de prijzen van vandaag – een jaarcontract energie van rond de 2.700 euro – komen we intussen steeds dichter bij de pre-coronaprijzen: toen schommelden we jarenlang rond de 2.000 euro voor een jaarcontract gas en elektriciteit.

Overstappen, ja of nee?

Is februari dan hét moment om van je duur energiecontract – dat je de voorbije maanden noodgedwongen afsloot – weg te lopen, en op zoek te gaan naar een goedkopere prijs? Daar lijkt het wel op.

“Enerzijds blijven de energiemarkten door de internationale situatie erg volatiel, erg beweeglijk, waardoor het moeilijk in te schatten is hoe de prijzen gaan evolueren”, zegt energie-onderzoeker Joannes Laveyne (UGent). “Anderzijds zien we op de termijnmarkten toch erg veel stabiliteit, ook op de wat langere termijn, waardoor het niet de verwachting is dat de prijzen nog fors zullen stijgen. Dus ja, misschien moeten mensen – zeker diegenen die de tweede helft van 2022 een nieuw contract afsloten toen de prijzen erg hoog stonden – toch maar eens de vergelijking maken.”

Wie het vergelijken van zijn huidige contract met nieuwe beschikbare contracten erg ingewikkeld vindt: de Vreg lanceert over enkele weken in de V-Test een gebruiksvriendelijke rekenmodule om je lopend contract te vergelijken met de nieuwste contracten op de energiemarkt.

LEES OOK: Nieuwe rekenmodule in V-Test moet mensen helpen naar goedkopere leverancier over te stappen

bekijk ook

DE FOLDERVRETER. Seksspeeltje in reclame, twee XXL-deals die wel de moeite zijn en een smartphone voor 0 euro

© Nieuwsblad

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen