foto VRT NWS

Buurtwinkel zonder winst en mét expo opent in volkswijk Gent: "Nood aan ontmoeting is groot"

In Gent opent Shoppingcenter Malem de allereerste 'zonderwinstwinkel'. Initiatiefnemer Koen Vromman kreeg toestemming van de stad om twee maanden met het concept te experimenteren in de volkswijk Malem. "Hier verkopen we basisproducten van andere winkels, zonder extra kosten. De behoefte aan een buurtwinkel en sociaal contact is groot", klinkt het. In de etalage staan niet enkel producten, maar is er ook een expo met maquettes van alle buurtwinkels die er de voorbije decennia verdwenen zijn.

Op het Heldenplein 22 in Malem opent de allereerste 'zonderwinstwinkel’. Het is een buurtwinkel waar vrijwilligers basisproducten verkopen zonder er winst mee te maken. Initiatiefnemer Koen Vromman kreeg voor het project toestemming van de stad. "We mogen het twee maanden uitproberen en hopen dat het dan verder gezet kan worden." Decennia geleden waren hier 12 buurtwinkels, ze zijn allemaal verdwenen. 

"We hebben een enquête gehouden bij buurtbewoners om te zien aan welke producten ze nood hebben. Zo hebben we ons assortiment samengesteld", zegt Vromman. In de rekken ligt koffie, melk, bloem, suiker, rijst, water, frisdrank, toiletpapier, hondenvoeding… "Ik noem het een selectie van het beste van Aldi, Colruyt, Lidl en de Carrefour. We verenigen het in één winkel en vragen er dezelfde prijs voor. We passen het aanbod verder aan." In de winkel is ook een afdeling tweedehandsproducten waar buurtbewoners zaken kunnen inleveren, de opbrengst gaat naar het runnen van de shop. 

Sociale functie

Vromman kwam op het idee toen hij een onderzoek startte naar de verdwenen buurtwinkels in de wijk. "Je had hier decennia geleden echt alles: van een bakker over een droogkuis tot een horlogewinkel. De winkels zijn weg, nochtans is de behoefte aan sociaal contact erg groot. Zo kwam ik op het idee om iets te doen met het erfgoed én ook zelf een winkeltje te openen. Dat is allebei gelukt." De speciale winkel is vanaf nu elke woensdag- en zondagnamiddag open (van 14.00 tot 18.00u).

foto VRT NWS - miniatuurversie van de toenmalige viswinkel

In etalage van de 'zonderwinstwinkel' staan niet enkel producten die klanten er kunnen kopen, er prijken ook miniatuurversies van de buurtwinkels die er nu niet meer zijn. Vromman maakte ze, samen met de kinderen uit de buurt. "We hebben oude foto’s gebruikt en we laten onze fantasie ook de vrije loop. Zo is er intussen zelfs een drollenwinkel, een eenhoornwinkel én een Rode Duivelwinkel. In die laatste zijn er trouwens serieuze kortingen", lacht Vromman. 

De kinderen hebben ook stop-motionfilmpjes gemaakt met de miniatuurwinkeltjes, de video’s belanden op de Facebookpagina van Studio Malem. "Er zullen de komende dagen filmpjes blijven bijkomen." In de buurtschool wordt er verder gewerkt rond het thema. "De kinderen doen er re-enactments, ze gaan taferelen uit de buurtwinkels naspelen." 

Het initiatief krijgt Europese steun via het Gentse CoCreatiefonds. Dat stimuleert mensen om met de collecties van de Gentse erfgoedmusea aan de slag te gaan. Een tiental projecten, waaronder de 'zonderwinstwinkel', kreeg daar een subsidie voor. Daarnaast is er ook een website waarop alle objecten uit de museumcollecties digitaal te bekijken zijn. Mensen kunnen er zelf extra info achterlaten, foto's en verhalen toevoegen. Je leest er meer over op de website van ‘De Collectie van de Gentenaar’.

Meest gelezen