toekomstbeeld van Gravensteen met bezoekerscentrum en lift

Gent stelt werken aan congrescentrum ICC en Gravensteen uit door hoge bouwkosten

Gent schuift enkele grote bouwwerken door naar het volgende bestuur om binnen het geplande investeringsbudget van 700 miljoen euro te blijven. De nieuwbouw en renovatie aan het congrescentrum ICC en de veelbesproken werken om het Gravensteen toegankelijker te maken worden uitgesteld. "De prijzen zijn enorm gestegen, we moeten keuzes maken", zegt het bestuur. 

In Gent wordt achter de schermen al maanden overlegd over de nieuwe investeringsbudgetten. Het bestuur werkt, zoals voorzien, met een pot van 700 miljoen euro, maar moet bijsturen omdat de kosten in de bouwsector oplopen. Binnen de bestuursploeg is er een akkoord, over het departement cultuur zijn er al meer details. "De ramingen voor alle projecten liggen hoger", verklaart schepen Sami Souguir (Open VLD). "We moesten keuzes maken. Er worden geen werken geschrapt, enkel uitgesteld." 

Welke werken worden uitgesteld?

De felbesproken plannen om het Gravensteen te vernieuwen en toegankelijker te maken voor mensen met een beperking schuiven door naar de volgende legislatuur. "We maken de afweging dat er procedures zullen komen tegen de bouwaanvraag. Daardoor zal het project sowieso vertraging oplopen. De inschatting is dat de werken daardoor pas in 2026 zullen kunnen beginnen", verklaart Souguir. 

Ook de nieuwbouw en de renovatie van het internationaal conferentiecentrum ICC worden doorgeschoven naar de volgende bestuursploeg. "We zitten daar met een geschatte meerkost van 13 miljoen euro en stellen de werken daarom uit."

Welke werken gaan door?

Het Design Museum krijgt een nieuwe vleugel. Die geplande werken gaan door. "De prijzen liggen daar 6 miljoen hoger dan eerder geschat. Na 30 jaar krijgt het museum een update." Ook met de renovatie van de materniteit aan de Bijloke wordt nog deze bestuursperiode gestart en de geplande werken aan het operagebouw gaan door. 

Wat met de andere bevoegdheden?

De geplande investeringen voor het departement cultuur zijn bekend in Gent. Ook over de andere domeinen zijn er akkoorden. De verschillende schepenen geven op de gemeenteraadscommissies verder details, die informatie komt dus in de komende weken. "Deze oefening moeten alle lokale besturen maken, alles is gewoon duurder geworden."  

Meest gelezen