Ingrid Depraetere

Stad Halle helpt Oekraïense vluchtelingen aan een job

In Halle houden ze vandaag een jobbeurs, speciaal voor vluchtelingen uit Oekraïne. De Oekraïners kunnen er solliciteren bij een aantal interimkantoren om te werken in Halle en omgeving.

Een zestigtal Oekraïense vluchtelingen konden vanochtend in de Raadzaal van het stadhuis van Halle terecht voor een jobbeurs. De vluchtelingen kwamen uit Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel, Pepingen en Lennik. "In Halle vangen we momenteel een honderdtal Oekraïense vluchtelingen op. De jobbeurs is een initiatief van de Stad Halle om vluchtelingen onafhankelijker te maken en hen aan werk te helpen in Halle of omgeving", vertelt vluchtelingendeskundige Bart Haerens van de stad Halle. "We organiseren deze beurs in samenwerking met Travi, een organisatie die gespecialiseerd is in interimwerk."

De verschillende interimkantoren gaven via een tolk eerst een algemene uitleg over het soort jobs dat ze in de aanbieding hebben. Daarna konden mensen ook echt op sollicitatiegesprek bij de interimkantoren. Ook daar was steeds een tolk aanwezig. "De weg naar vast werk is natuurlijk geplaveid met een aantal obstakels, zoals de onze taal", weet Haerens. "We denken dat interimwerk een stukje laagdrempeliger is. Bij deze jobs is de kennis van de taal vaak minder belangrijk, in tegenstelling tot veel vaste jobs. Bovendien gaan er van de stad Halle ook initiatieven uit om Nederlands te leren."

Vraag naar werk

Volgens vluchtelingendeskundige Haerens was er nood aan de jobbeurs. "Vanaf dag 1 vragen vluchtelingen ons hoe ze hier een job kunnen vinden en waar ze aan de slag zouden kunnen. Het is natuurlijk niet zo dat iedere Oekraïense vluchteling die hier aanwezig is morgen meteen ergens aan de slag kan, maar ik denk wel dat dit positief zal uitdraaien voor sommigen en dat hen dit perspectief kan bieden."

Meest gelezen