Nu ook PFAS aangetroffen in zeeschuim

© Corinne Delattre

PFAS is in wisselende concentraties in zeeschuim aanwezig. In het zeewater zelf werd nauwelijks PFAS aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van VITO in opdracht van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Kustgangers hoeven zich geen zorgen te maken. Zolang je het zeeschuim niet in grotere hoeveelheden inslikt of er langdurig contact mee hebt, is het risico op te veel opname van PFAS zeer beperkt.

mtm
Bron: BELGA

Metingen in 2021 en 2022 bevestigen dat zeeschuim PFAS kan bevatten en dat de concentraties PFAS kunnen veranderen afhankelijk van de plaats en het seizoen of tijdstip. Naar de oorsprong van PFAS in het zeeschuim is het gissen. Afzetting vanuit de Schelde is mogelijk, maar evengoed leiden andere stromingen of oorzaken tot de PFAS-afzetting.

“Handen wassen”

De gezondheidsrisico’s voor kustgangers zijn echter beperkt volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Zwemmen, baden of spelen in zeewater houdt geen risico’s in voor de gezondheid, omdat de concentraties PFAS in zeewater veel lager zijn dan in zeeschuim. In het zeeschuim kunnen de concentraties hoger zijn, maar ook dat is niet altijd het geval en er is ook niet altijd zeeschuim aanwezig. Sporadisch in contact komen met zeeschuim is geen probleem. Maar het is wel aan te bevelen om het zeeschuim niet in te slikken en kinderen niet te laten spelen in het zeeschuim. Een goede hygiëne na een dagje strand is altijd verstandig: spoel uw lichaam af en was uw handen, zeker voor het eten”, zegt Joris Moonens, woordvoerder van Zorg en Gezondheid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen