Dirk Verleyen

Ultimatum voor krakers Vredeshuis Gent loopt af: "We gaan niet zomaar weg"

Een groep krakers weigert weg te gaan uit het Vredeshuis in Gent, ook al loopt het ultimatum van de stad af. Gent had de krakers tijd gegeven om het gebouw vrijwillig te verlaten en start normaal gezien een uitzettingsprocedure op. "Wij blijven hier zo lang het kan, we gaan niet zomaar weg." 

In Gent blijft het Vredeshuis bezet door een groepje hardnekkige krakers. Ze leggen het ultimatum van de stad, dat vandaag afloopt, naast zich neer. Ze voeren extra actie door er een zogenaamde weggeefwinkel te openen. "We geven dingen weg die we hebben gevonden, aan mensen in de buurt die het nodig hebben", klinkt het. Volgens de krakers gaat het om zaken die ze uit het Caermersklooster hebben meegenomen, een ander pand dat ze eerder bezet hielden. 

foto Dirk Verleyen

De krakers verblijven al sinds half januari in het Vredeshuis in Gent en doen dat uit protest tegen de beslissing van de stad om het gebouw te verkopen. Het bestuur heeft geen geld om het Vredeshuis te renoveren, de werken zouden 2 miljoen euro kosten. Het gebouw wordt daarom verkocht. "Dit is wraakroepend", zegt een kraker. "Jarenlang hebben de organisaties die hier zaten, gevraagd om reparaties. De stad heeft het 10 jaar lang laten verloederen om nu te zeggen dat het te veel geld kost."

De krakers vragen de stad om overleg. "Als daar niets uitkomt, zetten we ons protest verder. We hebben een advocaat onder de arm genomen en zullen ons op elke mogelijke manier verzetten tegen deze beslissing." De weggeefwinkel gaat vandaag alweer dicht, de krakers kondigen nog andere acties aan. Het Vredeshuis was de thuisbasis van het team Internationale Solidariteit in Gent. Die dienst is intussen verhuisd naar de Sint-Pietersabdij. 

Meest gelezen