Ihor Kolomoiski tijdens een toespraak in Kiev in 2015

Oekraïense politie valt binnen bij  miljardair, op zoek naar 1 miljard euro in anti-corruptiezaak

In Oekraïne is de politie binnengevallen bij Ihor Kolomoiski, een van de rijkste inwoners van Oekraïne. De inval maakt deel uit van de strijd tegen corruptie, een van de verkiezingsbeloftes van de Oekraïense president Zelenski. Veiligheidsdiensten vielen ook binnen bij een ex-minister en bij de fiscus. 

Naast de oorlog tegen Rusland voert de Oekraïense president nog een andere strijd: die tegen de corruptie in zijn land. Dat Oekraïense toppolitici niet vies zijn van corruptie, is al langer geweten. Het is een groot probleem in de Oekraïense samenleving. 

Sinds Oekraïne zich in 1991 losmaakte uit de Sovjet-Unie, kende het land heel wat corrupte politici, criminele leiders en oligarchen die corruptie gebruikten om invloed te verwerven. In 2019, bij zijn aanstelling als president, beloofde president Volodomir Zelenski daar verandering in te brengen. 

Wie is Ihor Kolomoiski?

  • Geboren op 13 februari 1963 (59 jaar) in Dnipro in Oekraïne (toen de Sovjet-Unie)
  • Forbes schat zijn vermogen op 2,4 miljard dollar (ongeveer 2,20 miljard euro)
  • Sprokkelde zijn fortuin bijeen door: 
    • Investeringen in de bankensector (PrivatBank)
    • Investeringen in energie- en nutsbedrijven (verschillende oliebedrijven, maar ook een kerncentrale, ...)
    • Controleerde drie Oekraïense luchtvaartmaatschappijen (allen gingen wel failliet)
    • Kocht verschillende mediabedrijven

En die belofte lijkt de president nu na te komen. Vandaag vielen politiediensten binnen bij Ihor Kolomoiski, een van de rijkste inwoners van Oekraïne, de oud-minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov en de fiscus. Dat maakte David Arakhamia, de voorzitter van de partij van Zelenski, bekend op Telegram. Dé reden voor die inval: de zoektocht naar 1 miljard euro

Dat gigantische bedrag zou verduisterd geweest zijn bij het grootste oliebedrijf van Oekraïne, Ukrnafta, en de grootste raffinaderij, Ukrtatnafta. Opvallend: Ihor Kolomoiski had een tijdlang aandelen in beide bedrijven. Hij beweert echter niets van de illegale praktijken af te weten.

Verkiezingsbelofte van Zelenski

Zelenski had nochtans veel te danken aan Kolomoiski. Lange tijd was de man een vertrouweling van de president. Volodimir Zelenski kon zijn politieke carrière uitbouwen dankzij het tv-station van de miljardair. Die effende het pad voor de voormalige acteur. 

Het is niet de eerste keer dat president Zelenski schoon schip maakt. Vorige week dwong een corruptieschandaal verschillende Oekraïense topambtenaren tot ontslag. Ook Kirilo Timosjenko, het hoofd van de presidentiële administratie, en Viatsjeslav Chapovalov, de vice-minister van Defensie bevoegd voor de logistieke steun van het leger, hebben toen hun ontslag aangekondigd. 

Het corruptieschandaal is best vervelend voor de Oekraïense president, zeker nu het land voor miljarden aan militaire hulp ontvangt van veel westerse landen. Er wordt, ook binnen Oekraïne, al langer gevreesd dat al die middelen mogelijk in de verkeerde handen kunnen terechtkomen. Bovendien komt de hele zaak aan de vooravond van een Europese top in Kiev. Verschillende toppolitici van de Europese Commissie reizen daarvoor naar de hoofdstad af. Zelenski beloofde alvast dat "er geen terugkeer komt naar het verleden".

Meest gelezen