Regering laat concessie voor krantenbedeling doorlichten: “Als we schandalig veel te veel hebben betaald, zal dat impact hebben”

© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De federale regering laat de concessie voor de krantenbedeling door het Rekenhof en een externe revisor tegen het licht houden. Bij de begroting is afgesproken om daar 50 miljoen euro op te besparen, maar als uit de audits blijkt dat er van alles is fout gelopen, dan kan het voor de liberalen ook een pak meer zijn. “Als blijkt dat we daar al jaren schandalig veel te veel voor hebben betaald, dan zal dat zijn impact hebben”, klinkt het.

Arnout Gyssels

Dat er bespaard zal worden op de concessie voor de krantenbedeling staat vast. De vraag is vooral hoeveel. De federale regering trekt elk jaar 175 miljoen euro uit om het verdelen van kranten en tijdschriften te steunen. Bij de begrotingsopmaak besliste de federale regering om daar 50 miljoen euro op te besparen. En intussen vielen veel lijken uit de kast.

Bpost-CEO Dirk Tirez moest zelfs opstappen toen uit een interne audit bleek dat er mogelijk illegale marktafspraken waren gemaakt tussen Bpost, de kleinere verdeler PPP en de uitgevers in het dossier. Het gerecht deed ondertussen ook al huiszoekingen bij uitgever DPG en het gerechtelijk onderzoek loopt nog altijd. Bpost heeft alleszins jarenlang probleemloos de concessie weten binnen te halen. Omdat de overheid de aanbesteding al die tijd op maat van de post had geschreven, volgens kwatongen.

“Heel optimistisch”

Dus beslisten de federale topministers op de kern om de concessies van de voorbije jaren nog eens grondig tegen het licht houden. Het Rekenhof en een externe revisor moeten een audit maken van het contract van de afgelopen jaren. “Als blijkt dat we jarenlang schandalig veel te veel hebben betaald, dan zal dat zijn impact hebben”, klinkt het bij de liberalen.

Maar daarmee staan ze wel loodrecht tegen PS en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne. Die verdedigde de regeling al vurig tijdens de begrotingsbesprekingen, toen Open VLD eigenlijk gewoon komaf wilde maken met de steun. En ook nu valt bij PS te horen dat er enige haast mee gemoeid is om de nieuwe aanbesteding uit te schrijven.

© BELGA

Tegen het einde van het jaar loopt de huidige aanbesteding af. Een nieuwe regeling moet nog groen licht krijgen van Europa en de procedure moet snel van start kunnen gaan. Als Bpost zijn concessie verliest, dan zit er bovendien nog een opzegperiode van zes maanden in het contract. Geen tijd te verliezen dus. Als het van Dermagne afhangt, hakt de federale regering dan ook snel knopen door. Tegen de volgende kern van vrijdag wil hij al aan zijn aanbesteding kunnen beginnen.

Dat lijkt de liberalen nu wel heel optimistisch. “Je kunt mogelijk al wel een paar stappen zetten ter voorbereiding, maar het geeft geen pas om een aanbesteding uit te schrijven zolang we niet weten wat die audit zal opleveren”, zegt een regeringsbron. “Wie weet zullen we daar op moeten terugkeren.”

Twistpunt

De voordelige regeling voor de krantenbedeling is al langer een twistpunt. Oppositiepartij N-VA loopt er al langer storm tegen en wil het liefst van al het hele systeem schrappen. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez stelde voor om de bedeling voor weekbladen uit het systeem te halen en zo de 50 miljoen euro te besparen. Die worden nog vaker dan kranten op papier gelezen. Hoe dan ook zou het prijsverschil tussen digitaal en papier weer wat meer kunnen oplopen.

En dan rest nog de vraag of Bpost in staat zal zijn om de krantenbedeling te dragen, als de subsidiestroom verder opdroogt. Ook daar zitten ze in financieel zwaar weer.

LEES OOK. Amper anderhalf jaar na de vorige topman zet Bpost opnieuw CEO aan de deur na beschuldigingen over gesjoemel

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen