Studio 100 start kinderkoor voor asielzoekers: “Mocht er nu iemand vertrekken, zou ik het wel heftig vinden”

Elf kinderen van diverse afkomst – van Kenia en Rwanda tot El Salvador en Tsjetsjenië – zingen luid Do re mi en De droomboom in het asielcentrum van Fedasil in Kapellen. Samen vormen ze het eerste kinderkoor van On Track, een nieuw project waar Studio 100 met aandeelhouder Soudal zijn schouders heeft onder gezet. Het doel? Het Nederlands van de kinderen van asielzoekers spelenderwijs bevorderen.

Eva De Poorter

“Veel kinderen willen voetballer worden, maar ze kunnen vaak veel meer dan dat. Vandaar kwamen we op het idee van iets met een koor te doen”, zegt Studio 100-topman Hans Bourlon, die het idee uitdokterde met Soudal-CEO Vic Swerts. In het gezelschap van onder meer staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) stelde Bourlon woensdag hun project voor. “Je ziet nu al dat die kindjes zich ontplooien over alle nationaliteiten heen. Aan de hand van de Nederlandse taal geef je hen een blik op de toekomst en laat je hen kennismaken met de muziek van bij ons. Dat hoeft niet per se muziek van Studio 100 te zijn. We hopen om het uit te breiden naar andere centra. En wie weet ooit rond te toeren.”

Peterschap

Studio 100 benadrukt geen commerciële belangen te hebben met het project. Toch is het opmerkelijk dat het succesvolle bedrijf achter populaire figuren als K3, Samson & Marie en Bumba hier niets bij zou winnen. “We hebben geen economisch doel”, herhaalt Bourlon. “Bedrijven moeten meer doen dan economisch presteren. Je moet ook maatschappelijk relevant zijn. Nog belangrijk is dat die kinderen van niet-Vlaamse afkomst ook onze doelgroep zijn. We krijgen nu een kans om hen ook te leren kennen, hoe zij de wereld zien.”

Van links naar rechts: Shrust (Koerdistan, 9 jaar) , Hana (Syrië, 10 jaar), Kennedy (Kenia, 10 jaar), Mukhamed (11 jaar, Tsjetsjenië), Klevis (Albanië, 9 jaar), Islam(9 jaar, Tsjetsjenië), onderaan van links naar rechts: Gersjan (Albanië, 7 jaar), Rehan (Afghanistan, 11 jaar), Roman (Afghanistan, 9 jaar) en Kosaï (Syrië, 8 jaar).© koen fasseur

Dat het project uiteindelijk in Kapellen geland is, komt omdat Bourlon eerder al het peterschap van een Somalische minderjarige vluchteling op zich heeft genomen uit het centrum. “Hij is nu 22 jaar oud, en heeft zich helemaal ontplooid. Hij doet het goed, en heeft intussen weer contact met zijn moeder in Somalië, wat hij gemist heeft. Normaal gezien krijgt hij zijn paspoort binnen twee jaar definitief. We hebben al afgesproken dat we die avond frieten met mayonaise zullen eten.” (lacht)

Samen met pianiste Nel Swerts, dochter van Vic, begeleidt Anne-Sophie Metselaar van On Track de lessen. “We proberen van de schoolse context weg te blijven. Uit de nummers halen we dan een aantal woorden die ze niet kennen. We werken heel vaak met rijmen, laten hen naar de muziek luisteren, en bouwen er een verhaal rond om zo hun taal aan te scherpen. Elke week proberen we hen iets nieuws aan te leren. Dat we het hier binnen het centrum doen, houdt de drempel om mee te doen ook laag.”

Holst van de nacht

Sommige gezinnen verlaten ook plots het centrum. Omdat ze naar een andere plek moeten, of een negatief advies krijgen voor hun asielaanvraag. “Toen we begonnen in september is er een gezin met vier kinderen in het holst van de nacht vertrokken. Nu kennen we ze allemaal al goed. Mocht er nu iemand vertrekken, zou ik het wel heftig vinden omdat wij geen reden meekrijgen.”

Hana en Kennedy zijn blij met hun anderhalf uurtje muziek in het asielcentrum.© koen fasseur

Maar wat vinden de kinderen? “Ik vind het heel leuk”, zegt Kennedy (9), die eerst een tijdje in Nederland verbleef en uit Kenia komt. “Ik hou van muziek, en dacht dat het prettig zou zijn om op deze manier aan mijn Nederlands te werken. Maar dat het zo leuk zou zijn, had ik niet verwacht.”

Ook enthousiasme bij Hana (10). Zij kwam als klein meisje uit Aleppo in Syrië, gevlucht met haar ouders en haar kleine broer van de oorlog. Haar oudere broer woont in Rusland. “Zingen brengt me in een fantasiewereld. Daarom wou ik het graag doen. Ik leer ook nieuwe woorden. En dat we noten leren, vind ik heel leuk. Jammer dat het maar één keer per week is.”

© koen fasseur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER