Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert met ‘dikke, vette neen’ op kandidatuur PS-voorzitter Paul Magnette voor premierschap

PS-voorzitter Paul Magnette (l.) en N-VA-voorzitter Bart De Wever (r.).Beeld Kristof Ghyselinck / ANP/EPA

PS-voorzitter Paul Magnette is voor zijn partij kandidaat om na de verkiezingen van het voorjaar van 2024 eerste minister te worden, indien de socialisten de grootste politieke familie van het land worden. Dat zegt hij aan Le Soir. N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt op zijn beurt ‘een dikke, vette neen’, tegen Magnette als premier.

en

“In 2024, als de socialistische familie de grootste wordt en de PS op kop komt, zal ik de verantwoordelijkheid niet afwijzen, maar opnemen.” Met die woorden stelt Magnette dat hij, na de verkiezingen van 2019, opnieuw kandidaat-premier is. Magnette zal de federale Kamerlijst in zijn thuisprovincie Henegouwen trekken.

“De logica is dat regeringen worden gevormd met een meerderheid in het noorden en het zuiden van het land, en dat de post van premier naar de eerste partij van de eerste politieke familie gaat”, zegt Magnette nog. “Dat was in 2019-2020 om een aantal redenen niet het geval, maar het zij zo.” Dit keer wil de PS-voorzitter het dus niet opnieuw zo ver laten komen. Magnette zegt dat hij voorlopig geen Europese of internationale ambities heeft.

In welke coalitie Magnette een regering wil leiden, staat niet op voorhand vast, maar de socialist mikt op “een zo progressief mogelijke meerderheid”. “Ik zal er alles aan doen om de N-VA en zijn confederalisme te vermijden. Bart De Wever zegt nu zelfs dat hij zijn plannen buiten de wet wil realiseren, bijna een staatsgreep. Maar het kan bijvoorbeeld een Vivaldi zonder MR zijn, we zijn niet verplicht om altijd symmetrisch te werk te gaan.”

PS-voorzitter Paul Magnette.Beeld BELGA

De komende weken voert Magnette campagne voor de vernieuwing van zijn mandaat als PS-voorzitter, al is hij als enige kandidaat nu al zeker van de overwinning. De voorzittersverkiezingen vinden op 10 en 11 maart plaats.

De Wever: ‘Dikke, vette neen’

N-VA-voorzitter Bart De Wever ziet een toekomstbeeld met premier Magnette hoegenaamd niet zitten, zo reageert hij bij VTM Nieuws. “Voor mij is het ondenkbaar een normale regering te vormen waarin de PS de premier gaat leveren. Als Wallonië een uiterst links beleid wil, moet het gewoon het confederalisme aanvaarden en kunnen ze zichzelf voor eigen rekening naar de verdoemenis helpen. Vlaanderen hoeft dat niet te ondergaan.”

Of De Wever dan zelf premier wil worden? Daarop antwoordt hij ietwat ontwijkend: “Ik ben tot alles bereid om het confederalisme te bereiken.”

Lees ook

Premier Alexander De Croo: ‘Het leger inzetten? Dat is de politiek van de Facebook-likes’

Sammy Mahdi waarschuwt PS-voorzitter Paul Magnette: ‘Als de Franstaligen niet willen hervormen, dan worden ze de doodgravers van België’