Live Beursblog – 2 februari 2023 – Business AM

22.37 – Ook Apple verliest terrein

Ook Apple stelt teleur. De techgigant verliest nabeurs 3,3 procent.

  • De iPhone-producent zag de verkoop in het voorgaande kwartaal met 5 procent dalen. Dat is de eerste daling van de verkoop (op jaarbasis) sinds 2019. Het is meteen ook de grootste omzetdaling sinds 2016.
  • Volgens Tim Cook, CEO van Apple, lagen drie factoren aan de basis van die opmerkelijke daling: een sterke dollar, productieproblemen in China, en het algemene macro-economische klimaat.

Dit was het voor vandaag! Morgenvroeg gaan we dieper in op alles wat er zich deze avond nog heeft afgespeeld op Wall Street. Tot dan!

22.23 – Amazon en Alphabet tuimelen nabeurs naar beneden

De kwartaalrapporten van Alphabet en Amazon kunnen de beleggers niet overtuigen. Alphabet verliest nabeurs zo’n 3 procent en Amazon duikt ruim 5 procent lager. Een eerste blik op de resultaten.

  • Alphabet: In het vierde kwartaal werd een omzet behaald van 76,05 miljard dollar, tegenover 75,3 miljard dollar in dezelfde periode in 2021. De nettowinst van Alphabet was 13,62 miljard dollar in het vierde kwartaal, of 1,05 per aandeel. De winst per aandeel kwam in het vierde kwartaal van 2021 nog uit op 1,53 dollar. De markt rekende op 1,18 dollar.
  • Amazon: De e-commercegigant heeft in het afgelopen kwartaal een veel lagere winst behaald dan verwacht en dook over heel 2022 in de rode cijfers. Onder de streep schreef Amazon een winst van 0,3 miljard dollar, tegenover een winst van 14,3 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2021. De markt rekende op een winst van 2 miljard dollar. Over heel 2022 kwam er een verlies van 2,7 miljard dollar in de boeken bij een omzet van 514 miljard dollar.

22.19 – Topdag voor Meta

Waar gaat het aandeel Meta eindigen? Dat was de hele dag de grote vraag op Wall Street na de euforie rond de kwartaalcijfers. Uiteindelijk kwam het aandeel uit op 188,77 dollar, of ruim 23 procent hoger dan een dag eerder. Dat is de beste dagprestatie in ruim tien jaar.

22.12 – Techaandelen winnen opnieuw terrein

Het Powell-effect blijft spelen op de beurs. De techaandelen hebben voor de tweede dag op rij de handelsdag overtuigend in het groen afgesloten.

  • De Nasdaq won 3,25 procent.
  • De S&P500 schoot 1,45 procent hoger.
  • De Dow Jones daarentegen dook 0,11 procent lager.

19.41 – Colruyt doet Franse overname

Colruyt neemt de Franse distributiegroep Degrenne Distribution over. Dat meldt de distributiegroep nabeurs.

  • Degrenne Distribution is volgens Colruyt een belangrijke speler in de distributiesector en is actief in het noordwesten van Frankrijk en in de regio Ile-de-France. Het familiebedrijf voorziet zo’n 1.800 lokale winkels van droge, verse en diepvriesproducten. De activiteiten van Degrenne Distribution vullen die van Codifrance “perfect aan”.
  • Degrenne Distribution realiseert een jaaromzet van ongeveer 110 miljoen euro en is gezond winstgevend volgens Colruyt. Dankzij de overname kan Colruyt, dat via Codifrance reeds actief is in de Franse groothandelsmarkt, de groei in de Franse lokale handel verder ondersteunen en versterken.
  • Financiële details deelden de twee bedrijven niet. Afronding van de deal is verwacht in boekjaar 2023/24.

18.33 – Nasdaq 3 procent hoger, Meta al 25 procent

De techindex Nasdaq staat in vuur en vlam, met voorlopig een winst van 3 procent op de tabellen. De grootste aanjager is Meta, dat na de grote sprong bij de beursopening (18 à 19 procent) verder omhoog ging en intussen op 25 procent winst staat.

18.01 – Brusselse beurs fors hoger na rentebesluit ECB

De Brusselse beurs is fors hoger gesloten, waarbij beleggers zichtbaar gerustgesteld waren door de rentebesluiten van de Fed en de ECB. De Bel20 won 1,5 procent tot 3.912 punten.

In een interview met ABM Financial News sprak Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC (deel van KBC), zijn verbazing uit over de positieve marktreactie. “Het is niet logisch om de Europese aandelenmarkten te zien stijgen, terwijl Christine Lagarde heel duidelijk is geweest dat we meer renteverhogingen gaan zien.”

  • In de Bel20-index vielen VGP en Sofina op, waarbij de specialist in logistiek vastgoed 7,2 procent won en de familieholding Boël 5,9 procent. Dit zijn ook de aandelen in de Bel20 die het meest te lijden hebben gehad onder de stijgende rente. Onderin de index daalde UCB 0,8 procent en Argenx 1,6 procent.
  • In de BelMid speelde Melexis zich in de kijker met een koerswinst van 5,6 procent, dankzij onder meer de goede resultaten van zijn Amerikaanse tegenhanger AMD. Ook Ontex viel op met een koerswinst van 4,7 procent. Kinepolis steeg 2,9 procent. Na de kwartaalcijfers van vanmorgen, won Euronav 1,5 procent.
  • Bij de kleinere aandelen verloor Sequana 2,9 procent, terwijl Quest for Growth 6,3 procent won.

16.14 – Wisselend beeld op Wall Street, Meta zoeft omhoog

De Dow Jones laat een verlies met 0,8 procent zien, terwijl de S&P 500 met 0,6 procent en de Nasdaq zelfs met bijna 1,9 procent stijgt. Opvallendste aandeel is Meta, dat zowat 20 procent wint. Meer over Meta hier

15.11 – Aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen in de VS gezakt

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde met 3.000, tot 183.000. Economen hadden het aantal geschat op 195.000. Het vierweeks voortschrijdend gemiddelde bedroeg 191.750 aanvragen. Dat is 5.750 minder dan een week eerder.

14.17 – ECB verhoogt rente met 50 basispunten

De Europese Centrale Bank verhoogt zoals verwacht haar belangrijkste rentetarieven met 50 basispunten. De depositorente stijgt naar 2,50 procent, de herfinancieringsrente – de belangrijkste beleidsrente – naar 3,00 procent.

  • Opmerkelijk: de ECB voegt er meteen aan toe dat bij het volgende rentebesluit er normaal gezien nog eens 50 basispunten bijkomen.
  • Het is uitzonderlijk dat de centrale bank zich zo expliciet engageert voor een toekomstig rentebesluit. “Twee renteverhogingen voor de prijs van een”, zo tweet ING-econoom Peter Vanden Houte.

Een fragment uit het persbericht:

? Meer details hier

13.43 – Bank of England verhoogt rente met 50 basispunten

Andrew Bailey, gouverneur van de Bank of England (Getty Images)

In afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) krijgen we al dat van de Bank of England voorgeschoteld. Die heeft zoals verwacht de rente met 50 basispunten opgetrokken tot 4 procent.

  • De monetaire instelling signaleerde wel dat de reeks renteverhogingen gepauzeerd kan worden als de inflatie verder daalt en de economie hapert.
  • Het besluit om de rente voor de tiende keer op rij te verhogen werd genomen met een meerderheid van 7 stemmen. Twee leden stemden voor het handhaven van de rente op 3,50 procent.
  • De centrale bank liet het woord “krachtig” weg bij de toezegging om zo nodig verder in te grijpen, wat een indicatie is dat de volgende stap waarschijnlijk niet groter zal zijn dan 25 basispunten.

Meer details hier.

12.22 – Europese beurzen houden winsten vast

De Europese beurzen blijven groen kleuren. De Eurostoxx50 noteert 1,05 procent in de plus en de Bel20 staat op een winst van 0,4 procent.

De Europese banken krijgen het weliswaar zwaar te verduren, na de publicatie van de kwartaalresultaten.

  • ING laat momenteel 4,8 procent liggen. De resultaten waren beter dan verwacht (zie bericht van 07.55 uur). Maar door de blootstelling aan de oorlog in Oekraïne kon de Nederlandse bank niet volop profiteren van de rentebaten. De nettowinst voor 2022 lag bijna 25 procent lager dan in 2021.
  • Ook Deutsche Bank verliest terrein. Het aandeel noteert 2 procent in de min. Nochtans pakte de bank uit met de grootste winst (voor belastingen) in 15 jaar (zie bericht van 09.31 uur). De kwartaalwinsten (voor belastingen) lagen wel lager dan verwacht.

12.02 – Umicore tekent nikkelovereenkomst met Terrafame

Umicore heeft een langetermijnovereenkomst met Terrafame voor de levering van duurzaam, koolstofarm en hoogwaardig nikkelsulfaat getekend.

  • Met deze samenwerking bevestigen de bedrijven “hun sterke engagement” om een duurzame waardeketen voor batterijmaterialen in Europa tot stand te brengen.
  • De overeenkomst vult de diverse langetermijnbevoorradingscontracten van Umicore aan voor kritieke batterijmetalen lithium, kobalt en nikkel, en ze volgt op gelijkaardige langetermijnovereenkomsten voor de duurzame levering van lithium.
  • “Het partnerschap met Terrafame draagt opnieuw in belangrijke mate bij aan de Green Deal-ambities van de Europese Unie en aan het realiseren van een regionaal onafhankelijke en duurzame bevoorradingsketen voor EV-batterijmaterialen in Europa”, zo stelde Mathias Miedreich, CEO van Umicore, in reactie op het bericht.
  • Er werden geen financiële details gedeeld.

11.11 – Euronav boekte opnieuw winst in 2022

Na een verlies van bijna 340 miljoen euro in 2021 kan Euronav uitpakken met winst voor 2022.

  • Euronav realiseerde over het vierde kwartaal een omzet van 368 miljoen dollar, waardoor de omzet over het volledige boekjaar 2022 uitkwam op 855 miljoen dollar. Ter vergelijking: in 2021 bedroeg de jaaromzet 420 miljoen dollar.
  • De nettowinst in het vierde kwartaal bedroeg 234,7 miljoen dollar. Over het volledige jaar kan Euronav uitpakken met een nettowinst van 202,8 miljoen dollar.

Euronav blijft momenteel ter plaatse trappelen op de beurs.

10.48 – Adani Enterprises in vrije val

Het imperium van Gautam Adani, die dit jaar al 48 miljard dollar van zijn persoonlijk vermogen zag verdampen, davert op zijn grondvesten sinds het Hindenburg-rapport (zie ook post van 09.59):

10.39 – Jerome Powell, de meester-communicator

Fed-voorzitter Jerome Powell slaagde er tijdens zijn persconferentie in om één economische term in de markt te zetten.

10.08 – Europese beurzen schieten ook hoger na rentebesluit Fed

Na een eerder voorzichtige start van de handelsdag (zie bericht van 09.14 uur) kleuren de Europese beurzen nu toch groen, in navolging van het Amerikaanse rentebesluit. De Bel20 staat momenteel op een winst van 0,6 procent en de Eurostoxx50 noteert zelfs 1,3 procent in de plus.

09.59 – Indiase miljardair Adani annuleert aandelenverkoop via FPO

Adani Entreprises zal investeerders die intekenden op de FPO terugbetalen. De bedrijvengroep van de Indiase magnaat Gautam Adani staat onder druk na het vlijmscherpe rapport van shortseller Hindenburg. Adani zegt dat “het belang van de beleggers voorop komt”. ? Lees hier meer.

09.31 – Ook Deutsche Bank tuimelt naar beneden

Het is allesbehalve een topdag voor de Europese banken. Niet alleen ING verliest terrein na de publicatie van de kwartaalresultaten. Ook Deutsche Bank verliest terrein nadat de financiële instelling de boeken heeft geopend. Het aandeel noteert 3,3 procent in de min.

  • Nochtans zag Deutsche Bank de winst (voor belastingen) in 2022 met 65 procent toenemen tot 5,6 miljard euro, het hoogste niveau in 15 jaar.
  • De opbrengsten stegen op jaarbasis met 7 procent tot 27,2 miljard euro, vooral dankzij de stijging van de rentes. 
  • In het vierde kwartaal van 2022 bedroeg de winst voor belastingen 775 miljoen euro ten opzichte van 82 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2021.
  • De bank trekt ook het dividend over 2022 met 50 procent op tot 0,30 euro per aandeel.

Meer details hier.

09.19 – ING verliest zo’n 4 procent na publicatie kwartaalresultaten

ING start de handelsdag in mineur na de publicatie van de kwartaalresultaten (zie bericht van 07.55 uur). De Nederlandse grootbank verliest 3,9 procent.

  • Het voorbije kwartaal boekte ING een winst van 1,08 miljard euro, wat 15 procent meer was dan in het vierde kwartaal van 2021.
  • Als we naar het volledige jaar kijken, daalde de nettowinst weliswaar met 23 procent tot 3,67 miljard euro. De bank zag de rentebaten toenemen, maar de blootstelling aan de oorlog in Oekraïne zette de resultaten alsnog onder druk.
  • An sich zijn de resultaten goed, zelfs beter dan verwacht. Het is dus mogelijk dat de beleggers nu winst nemen, na een forse koersstijging de voorbije maanden.
Koersverloop ING voorbije jaar

09.14 – Weinig beweging op de Europese beurzen

Er is weinig beweging op de Europese beurzen na het luiden van de openingsbel. De Eurostoxx50 boekt een bescheiden winst van 0,05 procent en de Bel20 laat 0,1 procent liggen.

08.52 – Dollar verliest terrein na rentebesluit Fed

Terwijl de techbeleggers feest vieren na het rentebesluit van de Federal Reserve, tuimelt de koers van de dollar naar beneden. Zo is een euro nu iets meer dan 1,1 dollar waard. Ook de Amerikaanse tienjaarsrente tuimelde naar beneden. Die bedraagt nu 3,4 procent, tegenover 3,49 procent voor het rentebesluit gisteren.

08.43 – Duitse export omlaag

De Duitse export is in december flink gedaald, terwijl de van de import net zo goed onder druk stond.

  • De export nam met 6,3 procent op maandbasis af. De import daalde met 6,1 procent. Deze cijfers zijn aangepast voor seizoensinvloeden.
  • De verwachting voor de export lag op een daling met 3,5 procent en voor de import op een afname met 2,5 procent.
  • Op jaarbasis steeg de export in december wel, met 5,9 procent. De import nam in december met 3,0 procent op jaarbasis toe.
  • De Duitse handelsbalans, of de som van exporten en importen, kwam in december uit op een overschot van 10,0 miljard euro, aangepast voor seizoensinvloeden. Hier was een overschot van 7,8 miljard euro voor voorzien.

08.24 – Mithra werkt samen met Duitse VaRi Bioscience

Mithra gaat samen met het Duitse biotechbedrijf VaRi Bioscience werken aan de ontwikkeling van een innovatieve vaginale ring.

  • De CDMO-divisie van Mithra, die zich onder meer richt op onderzoek, ontwikkeling en productie, zal verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de ring. De ring zal dienen voor de behandeling van vulvovaginale atrofie, een aandoening die ontstaat door een forse daling van oestrogenen.
  • Mithra meldt geen financiële details.

08.04 – Uitkijken naar de resultaten van Amazon, Apple en Alphabet

Tot nu toe hebben de techbedrijven die hun kwartaalresultaten hebben gedeeld vrij goed gepresteerd op de beurs. Netflix staat sinds begin dit jaar op een winst van ruim 20 procent en Microsoft schoot gedurende diezelfde periode 5,5 procent hoger. Meta won gisteren nabeurs maar liefst 20 procent na de publicatie van de kwartaalresultaten (zie bericht van 07.31 uur).

Vraag is of we soortgelijke taferelen zullen zien bij Amazon, Apple en Alphabet. Dat komen we vandaag te weten, want de drie techgiganten publiceren hun kwartaalresultaten!

08.02 – Na de Fed is het de beurt aan de ECB en de Bank of England

Deze namiddag komen de bestuursleden van de Europese Centrale Bank (ECB) samen. Verwacht wordt dat ze de rente met 50 basispunten zullen verhogen. ?

Ook de Bank of England maakt vandaag het rentebesluit bekend.

07.55 – Ondanks rentebaten daalt winst ING in 2022 door blootstelling oorlog in Oekraïne

Bij onze noorderburen opende ING deze ochtend de boeken.

  • In het afgelopen kwartaal steeg de nettowinst met 15 procent tot krap 1,10 miljard euro. De consensus hield rekening met een winst van 1,15 miljard euro. De winst na belastingen kwam uit op 1,08 miljard euro. Dat is 15 procent meer dan in het voorgaande kwartaal.
  • De rentebaten trokken dan ook aan van 3,29 miljard naar 3,86 miljard euro, waardoor de totale opbrengsten met 5,3 procent stegen tot 4,9 miljard euro. Wel zag ING de fee-inkomsten op jaarbasis met 4 procent dalen tot 888 miljoen euro.
  • In heel 2022 stegen de totale opbrengsten fractioneel tot 18,56 miljard euro. De consensus mikte op 18,24 miljard euro. De operationele kosten bleven over het hele jaar grofweg gelijk op 11,2 miljard euro, hetgeen de consensus ook verwachtte.
  • Als we naar het volledige jaar kijken, zag ING de nettowinst dalen met 23 procent tot 3,6 miljard euro.
  • ING wil een slotdividend uitkeren van 0,389 euro per aandeel over 2022. Er werd in augustus al een interim-dividend uitgekeerd van 0,17 euro per aandeel, naast een bedrag van 0,082 euro per aandeel in november 2022.

Meer details hier.

07.31 – Meta wint 20 procent na kwartaalrapport

Meta, het moederbedrijf boven onder meer Facebook en Instagram, won nabeurs 20 procent. Beleggers reageerden enthousiast op de beter dan verwachte kwartaalcijfers en een inkoopprogramma van eigen aandelen ten belope van 40 miljard dollar.

  • De omzet in het vierde kwartaal was 32,17 miljard dollar. Dit was iets minder dan een jaar eerder, maar wel beter dan verwacht. Analisten hadden vooraf gerekend op een omzet van 31,55 miljard dollar.
  • De winst bedroeg 4,65 miljard dollar, of 1,76 dollar per aandeel. Dit was krap de helft van de 10,3 miljard dollar en 3,67 dollar per aandeel een jaar eerder. De consensusverwachting was 2,26 dollar per aandeel. 
  • Voor het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar rekent Meta op een omzet van 26 miljard tot 28,5 miljard dollar, zei CFO Susan Li. Analisten mikten gemiddeld op 27,2 miljard dollar.
Mark Zuckerberg – Photo by Drew Angerer/Getty Images

07.02 – Rentebesluit Fed gaf techaandelen een boost

De Federal Reserve heeft gisteren beslist om de rente met 25 basispunten te verhogen. Dat rentebesluit gaf de techaandele vleugels.

  • De S&P500 steeg 1,05 procent.
  • De Nasdaq overtrof met 2,0 procent
  • De Dow Jones bleef hangen en sloot af met een extra 0,02 procent.
Meer