Belga Image

Limburg wordt als enige provincie in Vlaanderen niet opgedeeld en blijft één grote regio

Limburg is vanaf nu een van de 15 Vlaamse regio's. De Limburgse situatie is uniek omdat de hele provincie hier een regio is en niet wordt opgedeeld. Door de indeling van Vlaanderen in regio's zullen lokale besturen vanaf nu enkel nog kunnen samenwerken met gemeenten uit dezelfde regio.

Limburg zal vanaf nu een van de 15 regio's zijn in Vlaanderen. Het Vlaams Parlement heeft daarvoor gisteravond het decreet goedgekeurd. Lokale besturen zullen daardoor in de toekomst enkel nog kunnen samenwerken met andere gemeenten in dezelfde regio, bijvoorbeeld voor de uitbating van een sportcentrum, voor afvalophaling of sociale huisvesting.

Omdat de volledige provincie Limburg samenvalt met één regio, gaat dat niet zoveel verschil maken in de praktijk. "Intergemeentelijke samenwerkingen zoals Limburg.net, Fluvius of de toekomstige Limburgse woonmaatschappij zijn actief in de hele provincie", zegt Vlaams parlementslid en burgemeester van Lanaken Marino Keulen (Open VLD). "Dus voor Limburg gaat dat niet zoveel verschil maken."

"De meerwaarde zit erin dat je een schaalvergroting hebt en daardoor meer professionalisering en minder beheersmandaten", gaat Keulen verder. "Voorbeeld bij uitstek: vandaag hebben we nog 19 sociale huisvestingsmaatschappijen in Limburg, goed voor 197 bestuursmandaten. In de toekomst worden er dat 15."

Provincies niet overbodig

In Limburg valt de referentieregio samen met de provincie. Limburg is daarmee een uitzondering in Vlaanderen. Volgens Vlaams parlementslid Marino Keulen zal de regio Limburg de provincie Limburg niet overbodig maken. 

"Dit decreet heft alleszins de provincies niet op. Het gaat hier over intergemeentelijke samenwerkingen. De provinciebesturen zetelen niet in de beheersorganen van die intergemeentelijke samenwerkingen, dat staat daar los van."

Videospeler inladen...

Meest gelezen