© Google Street View

Financiële kater voor carnavalsvereniging nadat feestzaal ontruimd werd: “Verlies van duizenden euro’s”

De Gilde van Tielebuis, de organisator van het carnaval in Diest, zit met een financiële kater. “De politie besliste zondag, na vechtpartijen en opstootjes, om de zaal al om 20.30 uur te sluiten. We liepen zo duizenden euro’s mis”, zegt de secretaris.

Raf VANMECHELEN

De afterparty in de Hallezaal in de Schotelstraat in Diest moest zondagavond de apotheose worden van de jaarlijkse carnavalsstoet van de Gilde van de Tielebuis. “Omstreeks 17.30 uur begon de zaal vol te lopen. Naar jaarlijkse traditie huren we een deejay en feesten we tot zowat 23.00 uur om het carnaval af te sluiten”, zegt David Beeris, secretaris van de Tielebuis. “Maar omstreeks 20.30 uur heeft de politie beslist om de zaal te ontruimen en vroegtijdig te sluiten. Er waren een aantal vechtpartijen geweest.”

“Er waren verschillende kleinere rellen in onmiddellijke buurt van de Hallezaal”, zegt korpschef Jan Vanhauwere. “Maar de grotere problemen ontstonden bij het sluiten van de zaal omstreeks 20.30 uur. De officier van dienst had beslist de zaal te ontruimen na nieuwe opstootjes. Het was een beslissing om ieders veiligheid te garanderen.”

Pv

“Een 29-jarige tweeling uit Diest en Leuven ging hier niet mee akkoord”, aldus Vanhauwere. “Zij gingen het gevecht aan met onze diensten. Het liep de spuigaten uit. De twee broers belandden even later ter ontnuchtering in de politiecel. Van hun weerspannigheid en geweld wordt een proces-verbaal opgesteld.” Omstreeks 22.30 uur werd nog een 31-jarige man uit Diest ter ontnuchtering opgesloten in een politiecel.

“Ook ik heb in de klappen gedeeld in de zaal”, zegt David. “Ik moest achteraf naar spoed voor verzorging. Om de heethoofden te doen bedaren, heb ik eentje de keuken willen induwen en kreeg ik zelf een klap.”Of er niet beter security werd ingezet op de fuif met zo’n 300 feestneuzen? “Dat hebben we nog nooit gedaan en we kregen ook nooit die vraag. Het zou ons nog meer geld kosten. In het verleden waren er wel opstootjes, maar die konden we altijd zelf in de kiem smoren.”

Verantwoordelijken

Voor de Gilde van Tielebuis is de afterparty een belangrijke bron van inkomsten. “Het geld dient om het hele financiële plaatje van de feestdag rond te krijgen. Nu missen we duizenden euro’s door het vroegtijdige afblazen van het feest. We bekijken nu met de politie wie de verantwoordelijken zijn van de vechtpartijen en gaan ons verlies proberen te verhalen op die vechtersbazen.”

Aangeboden door onze partners