AFP or licensors

Europees Parlement heft parlementaire onschendbaarheid Tarabella en Cozzolino op na corruptieschandaal

Het Europees Parlement heeft de parlementaire onschendbaarheid van de Belg Marc Tarabella (PS) en de Italiaan Andrea Cozzolino (PD) opgeheven. Dat is gebeurd op vraag van het Belgische gerecht, dat de rol van de twee parlementsleden in een Europees corruptieschandaal verder wil onderzoeken. Tarabella verklaarde achteraf dat hij zelf ook voor de opheffing heeft gestemd en dat hij hoopt dat Justitie nu haar werk kan doen. Hij ontkent net als Cozzolino alle betrokkenheid bij het schandaal.

Na de unanieme goedkeuring in de commissie Juridische Zaken zette ook de plenaire vergadering van het Europese halfrond het licht op groen voor de opheffing van de parlementaire immuniteit van de twee parlementsleden. De vraag om de onschendbaarheid op te heffen komt van het Belgische gerecht. Ze kadert in het onderzoek naar mogelijke corruptie in het Europees Parlement, waarbij de namen van Qatar en Marokko vielen. 

Corruptieschandaal?

Sinds december 2022 is de Europese politiek in de ban van een omkoopschandaal in het Europees Parlement. Landen als Qatar en Marokko zouden hebben geprobeerd om de economische en politieke besluiten van het Europees Parlement te beïnvloeden. Concreet zou dat zijn gebeurd door grote sommen geld te betalen of dure geschenken te geven aan mensen met een belangrijke positie binnen het Europees Parlement. 

Eerder werden Tarabella en Cozzolino al uit de Europese fractie van de sociaaldemocraten (S&D) gezet. Ze werden ook geschorst uit hun nationale partijen. Dat is de Parti Socialiste (PS) voor Tarabella en de Partido Democrático (PD) voor Cozzolino. Beide parlementsleden blijven volhouden dat ze zich niet hebben laten omkopen, maar hebben zich niet verzet tegen de opheffing van hun onschendbaarheid. 

Ik hoop dat Justitie nu haar werk zal doen

Marc Tarabella nadat zijn onschendbaarheid werd opgeheven

"Ik ben zelfs speciaal naar het Parlement gekomen om vóór de opheffing te stemmen", verklaarde Tarabella achteraf. "Ik heb dat van bij het begin zelf gevraagd, want daardoor kan ik ook vrijuit antwoorden op de vragen van de mensen die dit schandaal onderzoeken. Ik hoop dat Justitie nu haar werk zal doen."

Tarabella benadrukt dat hij zal meewerken aan dat onderzoek en dat hij in het kader daarvan geen uitspraken in de pers zal doen over het schandaal. 

BEKIJK - De reacties van de inwoners van Anthisnes waar Tarabella burgemeester is

Videospeler inladen...

Meest gelezen