AFP or licensors

TotalEnergies en Air Liquide plannen publieke waterstof-tankstations voor vrachtwagens

Energieconcern TotalEnergies en chemiebedrijf Air Liquide hebben concrete plannen voor de bouw van vier waterstofstations voor vrachtwagens in België. Eén project zou komen in de haven van Antwerpen en een ander in Ham in Limburg. De stations kaderen in de plannen van de twee Franse bedrijven om de komende jaren meer dan honderd waterstofstations te bouwen langs grote wegen in vijf Europese landen.

Er zullen de komende jaren meer dan honderd waterstofstations van TotalEnergies voor vrachtwagens verschijnen langs grote wegen in Frankrijk, Duitsland, België, Nederland en Luxemburg. Het energieconcern heeft voor de realisatie van dat project een joint venture opgericht met chemiebedrijf Air Liquide (dat in 2016 in Zaventem het eerste waterstofstation van België oprichtte). 

De twee Franse bedrijven willen hun kennis bundelen om waterstof toegankelijker te maken en zo bij te dragen aan de verduurzaming van het Europese wegtransport. Ze zullen samen (via de joint venture) instaan voor de investeringen, de bouw en de exploitatie van de waterstofstations. 

De twee partners plannen de oprichting van hun joint venture in 2023, onder voorbehoud van het tijdig afronden van de nodige contractuele documenten en de ontvangst van de nodige wettelijke toelatingen.

Vier concrete projecten in België

Voor België liggen er al vier concrete projecten op tafel. Het zou onder meer gaan om de bouw van waterstofpompen in een Total-tankstation in het noorden van de haven van Antwerpen en in het Total-tankstation in Ham. Ze zouden in 2024 operationeel moeten zijn. 

Europa telt nog maar weinig waterstofstations en de twee bedrijven hopen met hun samenwerking een belangrijke speler te worden. Het tanken van waterstof duurt ongeveer net zo lang als benzine of diesel tanken, in tegenstelling tot het opladen van elektrische auto's en vrachtwagens.

Meest gelezen