© NWSTDN Club Brugge

Nieuwe tegenslag voor Club Brugge na vernietiging omgevingsvergunning nieuw stadion: “De tijd begint nu echt te dringen”

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de omgevingsvergunning voor het nieuwe voetbalstadion van Club Brugge in het Olympiapark donderdagmiddag vernietigd. Een nieuwe tegenslag voor het stadiondossier van blauw-zwart.

kt, jswk, jvh

De omgevingsvergunning voor een stadion met iets meer dan 40.000 plaatsen was in oktober 2021 goedgekeurd door de Vlaamse regering. Maar na beroep door omwonenden, die kritiek hadden op onder meer de parkeervraag en het mobiliteitsplan, gaat de Raad voor Vergunningsbetwistingen over tot vernietiging.

Parking en mobiliteit struikelblokken

De Raad voor Vergunningsbetwistingen, die drie afzonderlijke beroepschriften behandelde, nam de beslissing op basis van twee redenen. Ten eerste zou de vergunning in strijd zijn met de bouwverordening van de stad Brugge . Die vereist dat het terrein in alle nodige parkeerplaatsen voorziet. Een probleem, want naast de parking voor 3.000 wagens zou Club Brugge ook afstandsparkings met een shuttledienst inzetten. Daarnaast oordeelt de Raad dat de Vlaamse regering onvoldoende rekening hield met een aantal opmerkingen over het mobiliteitsplan.

“De vergunning miskent volgens de Raad de bouwverordening van de stad Brugge. Die verordening vereist dat de parkeervraag volledig op het eigen terrein wordt ingelost. De Vlaamse Regering oordeelt volgens de Raad onterecht dat het project die verplichting ook kan inwilligen aan de hand van een aantal afstandsparkings. Die afstandsparkings bevestigen net dat de parkeerplaatsen niet volledig op het eigen terrein worden opgericht”, legt de Raad uit.“Daarnaast stelt de Raad nog vast dat de verzoekende partijen het mobiliteitsplan van de nv Club Brugge Development ernstig in vraag hebben gesteld. Enkele fundamentele uitgangspunten van het mobiliteitsplan botsten daarbij op kritische bedenkingen. De Vlaamse Regering heeft die kritiek van de verzoekende partijen onvoldoende betrokken in haar besluitvorming”, klinkt het verder.

Club Brugge speelt sinds 1975 in het Jan Breydelstadion, dat sterk verouderd is. Door de vernietiging is het voor Club Brugge weer helemaal terug naar af. Ook Cercle was van plan om, in afwachting van een eigen stadion, in het nieuwe Club Brugge-stadion te spelen.

LEES OOK. Dit wordt het nieuwe stadion van Club Brugge: 40.116 fans krijgen unieke dakstructuur, geluidsarm ontwerp én vooral parkeren op afstand

Minister Demir: “Zo snel mogelijk rond tafel”

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) betreurt de beslissing. Zij gaf destijds samen met minister van Economie Hilde Crevits groen licht voor de bouw van het nieuwe stadion. “Het project is erg belangrijk voor de Club én bij uitbreiding gans sportief Vlaanderen”, klinkt het in een persbericht. “We analyseren de beslissing, en gaan zo snel mogelijk iedereen rond de tafel brengen. We blijven immers vastberaden om een oplossing uit te werken voor Club Brugge. Aangezien een van de vernietigingsgronden van de Raad een strijdigheid is met een lokale verordening van het stadsbestuur van Brugge, zal ook de stad Brugge daarin volledig betrokken worden. Zij lijken op eerste zicht een doorslaggevende rol te hebben”, zegt Demir.

Burgemeester De fauw: “Een grote streep door de rekening”

De stad Brugge, die zich schaarde achter het plan van Club Brugge, reageert teleurgesteld. “Wij betreuren deze uitspraak ten zeerste. Dit is een grote streep door de rekening en dit betekent kostbaar tijdverlies voor het stadiondossier”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

Ook de Brugse schepen voor Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) betreurt de beslissing. Hij benadrukt vooral de hoogdringendheid van een nieuw stadion voor de Brugse voetbalploegen. “De plannen om een nieuw en groter voetbalstadion te bouwen voor Club Brugge dateren al uit 2006. De tijd begint nu echt te dringen: het Jan Breydelstadion is op, en zal binnen enkele jaren mogelijk ook Europees worden afgekeurd. Een nieuw stadion is dan ook noodzakelijk om de verdere groei van de club zowel op sportief als economisch vlak te garanderen.”

“Het is zeer jammer dat het Brugse eersteklassevoetbal op het spel wordt gezet en dat er gespeeld wordt met onze sportieve trots en het economische leven dat hieraan gekoppeld is”, zegt Demon. “Het stadsbestuur leest momenteel zeer grondig het arrest, en gaat met de betrokken partijen rond de tafel zitten om te bekijken wat de best mogelijke situatie is.”

Parkeerplaatsen

Toch blijft het Brugse stadsbestuur geloven in het dossier. “Het wordt na al die jaren steeds moeilijker om positief te blijven, maar toch blijf ik geloven in een goede afloop van dit dossier, zodat we het Brugse voetbal ook in de toekomst verder op de kaart kunnen zetten”, aldus Denon.

“We gaan eerst de uitspraak grondig analyseren”, zegt De fauw. “Onze diensten betwisten alvast dat de bouwverordening zou vereisen dat alle parkeerplaatsen op het eigen terrein wordt voorzien: dit zou niet opgaan voor recreatiegebied. Dit is voer voor juristen en een mogelijke reden om naar het Hof van Cassatie te stappen. Wat het mobiliteitsrapport betreft, moeten de opmerkingen grondig bekeken worden en is een remediëring misschien op zijn plaats.”

Hoe dan ook blijft volgens De fauw de Olympia-site nog steeds de beste keuze voor een nieuw stadion voor Club. “Omdat dit reed recreatiegebied is. Uiteindelijk waren in totaal ook maar zestien buren die in beroep gingen. Volgens mij is er in de buurt dan ook een draagvlak voor dit project.”

Geen Europees voetbal meer?

Hoe het nu verder moet, hangt in de eerste plaats van Club Brugge af. Blijven voetballen in het huidige Jan Breydelstadion, dat dateert van 1975 en sterk verouderd is, is voor De fauw slechts een tijdelijke oplossing. “We zullen als stad opnieuw een aantal investeringen moeten doen om het wat langer in stand te houden, in functie van de veiligheid. Maar dit kunnen we niet blijven doen. De UEFA heeft, ook aan mij persoonlijk trouwens, duidelijk gemaakt dat het stadion eigenlijk niet meer geschikt is voor Europees voetbal. Dat gaat niet alleen over veiligheid, maar ook over de voorzieningen: die zijn niet meer van deze tijd. Alleen omdat men weet dat Club Brugge werkt aan een nieuw stadion, ziet men dit nog door de vingers.”

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL