“Bij gemalen peper is er al kwaliteitsverlies zodra het in het potje wordt gedaan”: hoe kies je goede peper?
Peper en zout zijn een onafscheidelijk duo tijdens het koken. Over zout weten we dat een teveel niet goed is voor de gezondheid, maar hoe zit dat met peper? En hoe kies je de beste soort voor in jouw gerechten? Kruidenspecialist Wilfried Jammaers vertelt er alles over en legt uit wat de impact van peperbolletjes op je lichaam is.
“Roze of rode peper, szechuan, piment en alle soorten chilipepers worden wel peper genoemd, maar hebben eigenlijk niets met de peperplant te maken”, zegt Wilfried Jammaers van kruidenwebshop Pit&Pit. “Enkel groene, witte en zwarte peperbolletjes komen van de peperstruik of de piper nigrum-plant.”
Toch is er een goede reden waarom ze peper genoemd worden, je zou het een historische vorm van marketing kunnen noemen. “Peper was een duur kruid met een goede reputatie. Door een specerij dat er wat op leek de naam peper te geven, konden ze het product duurder verkopen.”
Hoe weet je welke peper de beste soort is?
Net zoals bij wijn of koffie kijk je daarvoor naar de streek van herkomst. “India is het gidsland voor peper, en dan vooral de regio Malabar, waar de historische roots van peper liggen. Ook in Indonesië, Maleisië en Kameroen vind je heel goede soorten terug. De grootste productie komt daarentegen van Brazilië, maar dat is massaproductie en peper die vooral in gemalen vorm verkocht wordt. Soms wordt hij gemengd met peper van betere kwaliteit om het gebrek aan kwaliteit te maskeren.”
Nog een verrassend inzicht: size matters. “Hoe groter, hoe beter. De beste pepersoort is Tellichery. In de streek van Malabar worden de dikste bolletjes van de peper geselecteerd. De smaak is heel rijk, met onder meer toetsen van citrus. Deze soort is het summum, vergelijk het met het wagyu vlees onder de pepers.”
Koop je gemalen peper? Dan begint het kwaliteitsverlies al vanaf het moment dat de peper in het potje wordt gedaan.
Peper in de vorm van peperbolletjes is de beste peper volgens Jammaers. “Koop peper in bolletjes en maal ze zelf in een goede pepermolen of vijzel. Omdat het zo’n droge specerij is, houden de bolletjes hun smaak goed vast. Daardoor kan je ze tot twee jaar lang bewaren. Koop je gemalen peper? Dan begint het kwaliteitsverlies al vanaf het moment dat de peper in het potje wordt gedaan.”
Hoe kom je als peperleek te weten of je een goede soort in handen hebt? “In India heb je ‘peperbaristas’, maar als je verschillende potjes naast elkaar zet en je gewoon je zintuigen gebruikt, zal je meteen het verschil merken tussen goede en mindere kwaliteit”, beweert Jammaers. “Nog een tip: als je peper een goede herkomst heeft, zal die altijd op het potje of de verpakking vermeld worden.”
Maakt de kwaliteit een verschil uit voor de smaak van je gerecht?
Voor een specerij als peper hangt het van je gerecht af of het een groot verschil uitmaakt of die peper van matige of betere kwaliteit is. “Bij een stuk topvlees op de barbecue hoort eveneens een topsoort van peper. Ook bij groentengerechten en salades maakt een een goede peper het verschil. Als de peper meegekookt wordt, heb je pepers nodig met een specifiek smakenpalet. ‘Staartpepertjes’ bijvoorbeeld, dat zijn oeroude soorten die heerlijk smaken bij stoofpotjes of varkenswangetjes.”
Heeft peper lichamelijke voordelen?
Peper werd in historische context ook op medisch vlak gebruikt. De peperine in de peperkorrels is een krachtige antioxidant en er zit ook flink wat etherische olie in. Die wordt niet enkel in de aromatherapie gebruikt, maar ook in parfums en cosmetica. “Er zijn studies die bevestigen dat peper de alertheid, de werking van het zenuwstelstel en de spijsvertering bevordert”, vertelt Jammaers. “Peper helpt het lichaam ook om andere stoffen zoals kurkuma beter op te nemen. In de volksgezondheid wordt beweerd dat peper helpt voor een betere doorbloeding en goed is voor je libido, al zijn daar geen harde bewijzen voor.” Al is een extra draai aan de pepermolen het proberen waard.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
-
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” -
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
Echte kookliefhebbers maken gebruik van het kookvocht van pasta en rijst, om bijvoorbeeld een extra smaakvolle saus te maken. Maar met het kookvocht van aardappelen mag je níét hetzelfde doen, waarschuwt professor en bio-ingenieur Bruno De Meulenaer: “Bij grote hoeveelheden kan dat dodelijk zijn.” -
-
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
Dit zijn de heetste pepers om mee te koken én zo gebruik je ze in een gerecht: “Bij deze lijkt het alsof je pepperspray eet”
Je tong in vuur en tranende ogen: niet veel mensen zijn fan van pikante pepers in hun gerechten. Toch kan je ze wel gebruiken als unieke smaakmaker. Maar welke zijn er geschikt om mee te koken? Hoe pikant zijn ze precies en wat verklapt de kleur daarover? De Nederlandse peperspecialist Jeroen Hazebroek en wetenschapsexpert Martijn Peters leggen het voor je uit. “Echte peperliefhebbers eten deze zelfs uit het vuistje.” -
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.” -
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
In 2023 produceerde ons land 13 procent meer wijn dan vorig jaar, goed voor een totaal van 3,4 miljoen liter. Maar welke Belgische wijnen zijn lekker? Matcht de vraag met het aanbod? Welke flessen vind je terug in de supermarkt en in welke druiven blinken we uit? HLN-sommelier Sepideh Sedaghatnia geeft antwoord en tipt vier wijndomeinen: “Onze cool climate wines hebben een frisheid waar Frankrijk en Spanje jaloers naar kijken.” -
Independer
De waarde van je inboedel fout ingeschat? Dan riskeer je een financiële aderlating bij brand of diefstal