Bak jij pannenkoeken met Lichtmis? "Vroeger werd de eerste pannenkoek op de kast gegooid als teken van geluk"

Of je pannenkoeken bakt met Lichtmis of niet, heeft niets te maken met de plek waar je woont. Je hebt het te danken aan je familie. Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh vertelt de minder bekende weetjes achter de pannenkoekentraditie aan Radio2-reporter Margaux van de regio.

Margaux Bogaert is Margaux van de regio. Ze gaat elke ochtend op pad voor Goeiemorgen Morgen! op Radio2, op zoek naar verhalen uit jouw streek. Heb jij groot of klein nieuws voor Margaux? Laat het ons weten!

"Er is geen vrouwtje zo arm of ze maakt haar pannetje warm" luidt het gezegde. Maar niet overal in Vlaanderen worden er vandaag pannenkoeken gebakken. Vanwaar komt die traditie? 

Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh: "Pannenkoeken bakken met Lichtmis is geen traditie die gelinkt kan worden aan een bepaalde plek. Het is een gebruik dat in de loop der eeuwen verloren is gegaan bij sommige families, terwijl anderen het net in ere hebben gehouden." 

Tegenwoordig zijn we spaarzaam met boter, maar dat was vroeger absoluut niet het geval. "Vroeger was het echt een vettige koek. Het grote gebruik van boter toonde de rijkdom aan", zegt Van Vaerenbergh.  

Margaux wil ook weten waarom de eerste pannenkoek altijd mislukt. "Dat komt omdat de pan nog niet heet genoeg is om de pannenkoek goed te bakken", zegt Jeroen Van Vaerenbergh. "In het verleden was er zelfs een gebruik waarbij men de eerste pannenkoek op de kast gooide. Als die een jaar vers bleef, was je zeker dat je huis gezegend was." 

BEKIJK - Daarom bakken we pannenkoeken met Lichtmis

Videospeler inladen...

Meest gelezen